U Humu na Sutli nastavljen projekt "Prevencija i liječenje demencije"

DOKTORICA MARIJA KOLAČKO PORUČILA: Na mladima svijet ostaje, a na starijima svijet opstaje

Objavljeno: 19.10.2020. LB

Uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja, održano je još jedno od ukupno 20 predavanja u sklopu projekta “Prevencija i liječenje demencije” Općine Hum na Sutli, ovoga puta pod vodstvom Marije Kolačko, specijalistice obiteljske medicine koja je svoj radni vijek provela kao liječnica u ordinacijama obiteljske medicine, ali i obnašajući mnoge društvene i socijalne funkcije u jedinicama lokalne samouprave na području Varaždinske županije. Predavanjem pod nazivom “Demencija na drugi način”, kao što sam naziv govori, Kolačko je pristupila predavanju na jedan drugačiji način.

Kratka igra

Govoreći o bolesti prvenstveno iz vlastitog iskustva, uspjela je prenijeti teškoće s kojima se susreće oboljela osoba, kao i njena obitelj. Pojasnila je  i kakvi su postupci te promjene u življenju, načinima prehrane, fizičkim i mentalnim treninzima te socijaliziranju. Primjerom kroz kratku igru, odnosno, testiranje vezano uz filateliju, doktorica je pokazala kako se može raditi na mentalnom zdravlju te time prevenirati bolest. Naglasivši važnost svih dionika u prevenciji i ranom otkrivanju te dijagnosticiranju, liječenju i zbrinjavanju oboljelih od demencije, predavanje je zaključila mišlju kako “na mladima svijet ostaje, a na starijima svijet opstaje”.

Nakon predavanja, nastavljena je 60-minutna radionica vježbanja s fizioterapeutom Ivanom Žerjavom. Naime, tjelesne aktivnosti tijekom života smanjuju rizik za pojavu demencije, a tjelovježba i rekreacija vrlo su korisne jer oslobađaju endorfine koji mogu podići raspoloženje, uzevši u obzir činjenicu da između  5 i 23 posto ljudi s demencijom prolazi i kroz depresiju. Iako nije dokazano da vježbanje potpuno vraća pamćenje, ono poboljšava sveukupne misaone procese i kognitivno funkcioniranje.

Besplatni program

Sva predavanja i radionice u sklopu ovog projekta u potpunosti su besplatne i dostupne svima, a organizatori naglašavaju da će raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije biti redovito objavljivani na internetskoj stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici “Prevencija i liječenje demencije”. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba