ČETIRI MUŠKETIRA I JEDNA HARMONIKAŠICA: Grupa Akord iz Petrovskog, zahvaljujući svojoj članici Lani Hušnjak (17), privlači pažnju gdje god se pojavi, a posebno pozitivne reakcije dobivaju na - momačkim večerima

“Dečki mi šalju poruke, ali se tek ohrabre drugi dan, kad više nisam okružena svojim zaštitnički nastrojenim momcima”

Objavljeno: 18.10.2020. Jelena Jazbec

Hrvatsko zagorje obiluje glazbenim sastavima koji njeguju domaći glazbeni izričaj i neizostavan su dio gotovo svih radosnih trenutaka života ovdašnjih ljudi, no, jedan se glazbeni sastav posljednjih mjeseci uspio izdvojiti, a za sve je kriva jedna mlada dama. Grupa Akord djeluje već nekoliko godina, no, od kada im se u studenome prošle godine pridružila 17-godišnja harmonikašica Lana Hušnjak, uskoro je postala njihova glavna atrakcija, s obzirom na to da u većini domaćih glazbenih sastava najčešće viđamo muška lica, a pogotovo među harmonikašima.
Posljednji važan nastup ovih mladića i djevojke zbio se krajem rujna, kada su svoj talent pokazali u popularnom “Fio Showu”, a mi smo odlučili upoznati harmonikašicu Lanu i doznati kako se (s)našla u muškom glazbenom sastavu.      
Ova je sedamnaestogodišnjakinja učenica Srednje škole Pregrada, a pohađa i glazbenu školu. Kako kaže, iako ne dolazi iz glazbene obitelji, glazbom se počela baviti u trećem razredu osnovne škole i svirala je sintesajzer, a na nagovor svoje tadašnje učiteljice, krenula je u Glazbenu školu u Krapini.
Pitamo je zašto baš harmonika.  

Nakon prve probe

– U vrijeme kada sam svirala sintesajzer, moj je brat svirao harmoniku. Često smo svirali zajedno i imala sam veliku želju i ja to naučiti. Pošto nema mnogo djevojaka koje je znaju svirati, za mene je to bio izazov – otkriva nam naša sugovornica.
Pa ipak, tada je teško mogla naslutiti da će svirati s muškom ekipom i privlačiti poglede gdje god se pojavi, pa nas je zanimalo i kako to da su momci pristali da se pridruži Grupi Akord.
– Dečki su već tada znali kako će zbog mene postati poznati – smije se Lana, a onda nam ipak u nešto ozbiljnijem tonu pojašnjava kako su tražili harmonikaša i javili joj se.  
– Nakon prve probe znali su da je to ono što traže – otkriva.

S obzirom na to da je čekaju cjelonoćne svirke i mnogo izbivanja od kuće, pitali smo je i kako su reagirali njezini roditelji kada se pridružila sastavu, no, kaže kako nije bilo problema. Roditelji su uz nju od samog početka.
– Naravno da je postojao strah, no dečki su opravdali njihovo povjerenje – ističe.
Zanimalo nas je i kako na nju reagira publika.  
– Ljudima je jako čudno kada vide djevojku koja svira harmoniku u muškom bendu, no svugdje sam prihvaćena i dobivam pozitivne komentare – kaže nam, a mi nismo mogli ne pitati je li posebno zanimljiva muškoj publici.
– Mislim da jesam. Kao što sam već rekla, jako rijetko se može vidjeti djevojka koja svira harmoniku, pa vrlo često dobivam poruke i nove zahtjeve za prijateljstvom. Dečki uglavnom smognu hrabrosti tek drugi dan, kad više nisam okružena svojim dečkima koji su zaštitnički nastrojeni – kaže Lana sa smiješkom.
Neugodnih iskustava, kaže, za sada nije imala, a nada se da ih neće ni biti.

Riječi hvale

Prateći Facebook stranicu Grupe Akord, uočili smo i kako često sviraju na momačkim večerima, pa nas je zanimalo kako momci reagiraju kada im na takvo “muško” druženje upadne djevojka, i to harmonikašica.
– U zadnje vrijeme smo često svirali momačke večeri, pa ovim putem pozdravljam sve mladoženje. Momcima nije nikakav problem vidjeti djevojku na momačkoj večeri, čak su pozitivno iznenađeni – doznajemo od Lane, koja kaže kako nema neki omiljeni žanr, već u slobodno vrijeme sluša sve.
Inače, Grupa Akord broji pet članova, a uz Lanu, tu su Darko Golec (24), koji svira trubu, Franjo Krklec (23), koji svira bariton i bas gitaru, zatim Lanin brat Dario Hušnjak (22), koji svira bugariju i harmoniku te Nikola Šereg (20) na klarinetu i harmonici. Svi momci su glazbeno obrazovani, a Nikola studira i na Muzičkoj akademiji u Puli. Najčešće, kažu, sviraju domaću glazbu zbog trube i klarineta, ali, naravno, po potrebi i zabavnu i narodnu glazbu.
– Dečki su dobri i puni razumijevanja. Ponekad vole zezati, no zna se tko je šef.  Nije teško s njima jer se sve možemo dogovoriti i jako dobro funkcioniramo zajedno – otkriva nam Lana, a riječi hvale za nju imaju i svi članovi benda, pa tako brat Dario kaže kako je seka njegov ponos, Nikola dodaje kako ih sve drži na okupu te unosi radost i toplinu u bend, a Darko ističe kako ih uvijek oraspoloži kad su bezvoljni i uvijek daje maksimum od sebe.  
– Svojom pozitivnom energijom pokazala nam je da nema te prepreke koju zajedno ne možemo savladati – zaključuje Franjo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba