Policija objavila snimku napada na Trgu sv. Marka - tvrde kako se ne radi o osobnom obračunu, već je objekt napada bila zgrada Vlade

“Radilo se o višestrukom pokušaju teškog ubojstva s elementima terorizma”

Objavljeno: 17.10.2020. zagorjeinternational

Policija napad koji se dogodio na Markovu trgu u ponedjeljak, kada je 22-godišnji Danijel Bezuk iz Kutine pucao na policajca ispred Banskih dvora, klasificira kao višestruki pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, istaknuto je na press konferenciji glavnog ravnatelja policije Nikole Milina i županijskog državnog odvjetnika Jurice Ilića.
Na početku konferencije za medije prikazali su snimku napada na kojoj se vidi 22-godišnji napadač kako dotrčava pred zgradu Vlade, s puškom i otvara paljbu. U tom trenutku je ispred Vlade bio policajac, ali i dostavljač koji je jedva izbjegao rafal.
Milina je dodao i kako nastavljaju s opsežnim mjerama i radnjama kako bi se rasvijetlio cijeli slučaj.

– Povezano s ovim događajem i danas smo jednu osobu priveli na području Sisačko – moslavačke policijske uprave, koju također možemo dovesti u vezu s događajem, dakle s elementima terorizma na Trgu svetog Marka i ta osoba je trenutno predana pritvorskom nadzorniku PU Sisačko – moslavačke – rekao je ravnatelj policije, piše 24 sata.
Kako stoji na stranicama MUP-a, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 63-godišnjak, nakon višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma na Trgu svetog Marka u Zagrebu, u najmanje dva navrata, različitim osobama izjavljivao kako, sada pokojni, Danijel Bezuk nije imao za cilj ubiti policajce već da vjeruje da bi, da ga je vidio, usmrtio predsjednika Vlade. Pored navedenog, za čin pokušaja teškog ubojstva je naveo kako je pokojni to trebao prepustiti njemu i svom ocu, a za sebe je naveo kako on osobno o tome mašta.
U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda, policija je obavila pretrage doma, drugih prostorijama i vozila te je pronađeno više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari koje je oduzeto.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 63-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, a policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.
Ravnatelj policije se osvrnuo i na razinu sigurnosti Trga svetog Marka, istaknuvši kako je sustav bio funkcionalan, što se vidi iz uspješnog odbijanja ovog napada i zaštite okolnih civila.

– Napadač je ispucao veliku količinu streljiva i nakon što je vidio reakciju policajaca, vratio se i zamijenio šaržer i ponovno pucao – pojasnio je Milina.
Osvrnuo se i na pretragu elektroničkih uređaja počinitelja.

– Sam objekt napada je zgrada Vlade, policijski službenici i druge osobe koje su bile u tim prostorijama. Ne mogu vam reći što je počinitelj pretraživao, ali istraživanje će trajati jer se radi o ogromnom broju uređaja – komentirao je Milina, dodavši kako, unatoč tome što neki tvrde da se radi o osobnom napadu, vidi se da to nije slučaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba