Svoje radove izlaže Dora Kovačević, koja je prije 42 godine sudjelovala u kultnoj krapinskoj "Forma Primi"

[VIDEO] PRILAGODILI SE “NOVOM NORMALNOM”: U krapinskoj Gradskoj galeriji virtualnim putem otvorena izložba “Vrt u Zagorju”

Objavljeno: 16.10.2020. LB

Zbog propisanih epidemioloških mjera, u četvrtak je održano virtualno otvorenje izložbe “Vrt u Zagorju” akademske umjetnice Dore Kovačević iz Galerije grada Krapine, putem YouTube kanala Pučkog otvorenog učilišta Krapina.

– Usprkos “novom normalnom” i novonastalim uvjetima uzrokovanima koronavirusom, Pučko otvoreno učilište Krapina i dalje organizira zanimljive događaje – istaknula je ravnateljica POU-a Krapina Grozdana Pavlović, koja je zahvalila Ministarstvu kulture na pružanju mogućnosti da se održi izložba ove umjetnice bogatog opusa.

Drvena skulptura

– Uz mnoge uspješne radove i izložbe, važno je Krapinčanima napomenuti da je Dora Kovačević sudjelovala na međunarodnom simpoziju kipara 1978. godine, poznatoj “Forma Primi”, te je u trajno vlasništvo Gradu Krapina ostavila skulpturu u hrastovu drvu na Hušnjakovu – istaknula je kustosica Galerije Vesna Kunštek.
Stručni osvrt dala je likovna kritičarka Branka Hlevnjak.

– Njezini su crteži čvrsti, potez bogat, snažan i maštovit, radilo se o kolorima ili crno – bijelim crtežima. U motive lišća, vaze i cvijeća te ostale apstraktne šare unosi i svoju kiparsku snagu koju mi Krapinčani poznajemo. U svoje radove unosi silnu energiju, a što se tiče tapiserija, tu možemo reći da su djela Dore Kovačević nadasve originalna. U tom je području ostavila veliki značaj – kaže Hlevnjak.

Studirala u Parizu

Izložbu crteža i tapiserija ove vrsne umjetnice koja je diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1974. godine te kiparstvo u Parizu 1977. godine, Krapinčani mogu pogledati do 15. studenoga. Njen kiparski i grafički opus sadrži skulpture i reljefe u drvu, mobilne skulpture, radove u kaširanom papiru, tapiserije – reljefe od tkanine te crteže i grafike, a u Krapini je izložen dobar dio tog opusa, ukupno 66 radova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba