Ministar Darko Horvat u Budinščini potpisao ugovore o sufinanciranju komunalnih projekata 19 zagorskih gradova i općina

U ZAGORJE STIGLO SKORO 2,5 MILIJUNA KUNA: “Ovi su projekti ključ razvoja ruralnih krajeva Hrvatske”

Objavljeno: 16.10.2020. Lovro B

U petak je u Domu kulture u Budinščini održano svečano potpisivanje i uručenje ugovora o sufinanciranju projekata jedinica lokalne samouprave koji potiču ili pridonose boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju, odnosno, isporuci komunalnih usluga. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sufinancira projekte temeljem Javnog poziva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda. Na području KZŽ, odobreno je ukupno 19 projekata u iznosu od 2.480.389 kuna, a ugovore je uručio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, koji je istaknuo kako je ovo dokaz da se Ministarstvo ne fokusira samo na velike gradove, već ima i senzibilitet za razvoj malih općina i ruralnih krajeva Republike Hrvatske.

I sljedeće godine

– Siguran sam da ćemo sva sredstva do kraja godine pametno investirati, a ovaj natječaj ide i u sljedeću godinu. S kolegom Marićem je dogovoreno da istim iznosom, možda čak i većim, s otprilike istom filozofijom, pokušamo pristupiti općinama koje smo popratili i ove godine. Koliki god bili projekti, koliki god bio novac, ovi su projekti ključ razvoja ruralnih krajeva Republike Hrvatske. Svim malim općinama, ovo je vrlo vrijedan način sufinanciranja – zaključio je ministar Horvat i dodao da su projekti koji su dobili najviše sredstava, cestovna infrastruktura, groblja i sustavna odvodnja. Najveći iznos za neki projekt je bio 168 tisuća kuna, i četiri su takva projekta, a ti iznosi uglavnom sufinanciraju od 35 do 45 posto cjelokupne vrijednosti projekta.
Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić zahvalio je na podršci i naglasio kako je infrastruktura važan faktor za ostanak stanovništva.

– Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu što je prepoznalo potrebu za izgradnju cestovne infrastrukture Gornje Stubice. Kao što je poznato, Gornja Stubica ima oko 160 kilometara nerazvrstanih cesta, a od toga je visok postotak cesta koje su makadamske. Vodimo računa i vodimo demografsku politiku da mladi ljudi ostanu u Gornjoj Stubici, a jedan od glavnih preduvjeta je upravo cestovna infrastruktura. Mi s tim projektom završavamo dvije ceste, u naseljima Šagudovec i Dobri Zdenci – istaknuo je Krizmanić te dodao da je vrijednost projekta oko 420 tisuća kuna.
Oko 60 posto vrijednosti projekta financira Ministarstvo, a 40-ak posto Općina.

– Potrebe za izgradnjom ceste u našoj općini su velike i toplo se nadam da će Vlada, resorno Ministarstvo te ministar Horvat prepoznati potrebe Gornje Stubice i da ćemo se i iduće godine moći nadati ovakvim natječajima – zaključio je Krizmanić.

Odobreni projekti

Sredstva su odobrena općini Budinščina za uređenje parkirališta pored groblja i crkve Sveti Križ u vrijednosti 125.100 kuna, po 168 tisuća kuna dobit će općina Desinić, za projekt pojačanog održavanja nerazvrstane ceste Košnica – Komerički, općina Đurmanec za održavanje nerazvrstanih cesta te općine Gornja Stubica za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, općini Hrašćina odobrene su 82 tisuće kuna za asfaltiranje dionica nerazvrstane ceste Hrašćina – Vinski vrh, općini Hum na Sutli 48 tisuća kuna za rekonstrukciju javne rasvjete, općini Jesenje 99,5 tisuća kuna za izgradnju parkirališta, gradu Klanjcu 168 tisuća kuna za obnovu nogostupa uz županijsku cestu Gredice – Novi Dvori, općini Krapinske Toplice 168 tisuća kuna za održavanje nerazvrstanih cesta, općini Kumrovec 168 tisuća kuna za nabavu komunalnog stroja i opremu za održavanje cesta, općini Mače 99,4 tisuće kuna za rekonstrukciju i modernizaciju javnu rasvjetu, općini Marija Bistrica 90 tisuća kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta na području cijele općine, gradu Pregradi 148 tisuća kuna za sufinanciranje modernizacije nerazvrstane ceste Sveta Ana – Križ – Papeži – spoj Kostel bregi, općini Radoboj 168 tisuća kuna za sanaciju nerazvrstane ceste, općini Sveti Križ Začretje 168 tisuća kuna za uređenje javne površine i parkirališta, općini Tuhelj 168 tisuća kuna za rekonstrukciju i asfaltiranje makadamske nerazvrstane ceste, općini Veliko Trgovišće 167 tisuća kuna za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Ulice Andrije Hebranga, gradu Zlataru 106.902 tisuće kuna za sanaciju mosta u Ulici Strahimira Kranjčevića te općini Zagorska Sela 66 tisuća kuna za modernizaciju i proširenje sustava javne rasvjete.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba