ODGOVORNA FUNKCIJA: Zagorci nadgledaju kreditiranje obnove i razvitka hrvatskog gospodarstva

SABOR IZGLASAO: U Nadzornom odboru HBOR-a Žarko Tušek, Predrag Štromar i Siniša Hajdaš Dončić

Objavljeno: 16.10.2020. AB

Nakon manjih tehničkih problema, budući da su u petak saborski zastupnici koji su u izolaciji ili samoizolaciji glasali elektronski iz svojih domova, Sabor RH je iz svojih redova izglasao tri nova člana Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Radi se o predsjedniku zagorskog HDZ-a i saborskog Odbora za gospodarstvo Žarku Tušeku, predsjedniku HNS-a Predragu Štromaru i potpredsjedniku SDP-a i čelniku zagorske organizacije stranke, Siniši Hajdašu Dončiću. Njihovi pak su zamjenici Grozdana Perić, Branka Juričev – Martinčev i Sanja Radolović.

Deset članova

Naime, Nadzorni odbor HBOR-a čini deset članova, od kojih je šestero ministara i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, dok tri člana dolaze iz redova saborskih zastupnika. Ministri koji čine Nadzorni odbor su ministar financija Zdravko Marić, ujedno i predsjednik NO-a, Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU te Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Trojac iz treće izborne jedinice tako je dobio zahtjevnu funkciju, da uz šestero ministara i predsjednika HGK nadgleda poslovanje banke, čija je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva, i to kroz kreditiranje, osiguranje izvoza od političkih i komercijalnih rizika, izdavanje garancija te poslovno savjetovanje.

Imenuju Upravu

Nadzorni odbor ujedno imenuje i tročlanu Upravu HBOR-a, koju do imenovanja trećeg člana sada čine predsjednica Tamara Perko i član Hrvoje Čuvalo.
Osnivač i 100-postotni vlasnik HBOR-a je Republika Hrvatska, a temeljni kapital utvrđen je Zakonom u visini od sedam milijardi kuna, čiju dinamiku uplate iz državnog proračuna određuje Vlada RH.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba