Međunarodni je dan seoskih žena

Seoska žena danas radi u štali, prodaje proizvode na Facebooku, brine o djeci, a istovremeno igra važnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa

Objavljeno: 15.10.2020. zagorjeinternational

Međunarodni je dan seoskih žena, kojega su 1995. godine ustanovili Ujedinjeni narodi, a ovogodišnja tema je – “Covid – 19”.
Kako piše portal Agroklub, točnije, njihova kolumnistica Maja Celing Celić, žene i djevojke u ruralnim područjima su one koje igraju ključnu ulogu u poljoprivredi i prehrambenoj sigurnosti, a koji su posebno važni u vrijeme pandemije. No, istovremeno, kvaliteta njihovih života sve je lošija. Pristup zdravstvenim uslugama, osnovnim lijekovima i cjepivima je upitna.

– Mnoge žene na selu pate od izolacije, kao i od širenja dezinformacija i nedostatka pristupa važnim tehnologijama koje bi poboljšale njihov posao i osobni život – istaknuto je u priopćenju UN-a, gdje posebno naglašaju kako su, unatoč svemu tome, upravo žene bile na prvoj liniji reakcije na pandemiju, čak i kada su se pod blokadom povećali neplaćena skrb i kućanski poslovi.

Zemlje trećeg svijeta

Bez obzira na to, one su bile spremne sve ostaviti sa strane i pomoći svojoj zajednici, pa tako UN piše o milijunima seoskih žena u zemljama trećeg svijeta – Indiji, Kini, Senegalu, Maliju – koje su se organizirale u grupe za samopomoć i šivale maske, izrađivale sredstva za dezinfekciju ruku te osiguravale svježu hranu putem zajedničkih kuhinja i prenosile vitalne informacije o tijeku pandemije.
Seoske žene u Hrvatskoj suočene su možda s nešto drugačijim izazovima, pa tako unatoč modernoj tehnologiji koja im olakšava rad na njihovim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, sada trebaju više vremena posvetiti komunikaciji s kupcima, posebno putem društvenih mreža, pa, kaže Celig Celić, “poslove treba podijeliti što je više moguće kako žene ne bi bile u situaciji da čitav dan rade – od štale, preko ručka, brige o djeci, do fotografiranja proizvoda za Facebook, a da taj posao ne bude vrednovan.”
Žene poljoprivrednice mogu biti jednako produktivne i poduzetne kao njihovi muški kolege, ali kako stoji u priopćenju UN-a, većinom imaju manju mogućnost pristupa zemlji, kreditima, tržištima te prehrambenim lancima visoke vrijednosti. Posebno je teško onima čiji su muževi prisiljeni na rad u inozemstvu, a one s ostatkom obitelji ostale prepuštene voditi brigu o svemu.

Ravnopravne muškarcima

– Zato se ne samo na ovaj dan treba podsjetiti da žene u ruralnim područjima i u poljoprivredi u svojim pravima trebaju biti ravnopravne muškarcima, a da kvaliteta njihova života, od zdravstvene skrbi, preko obrazovanja do pristupa informacijama, mora biti jednaka onima u urbanim sredinama – zaključuje Maja Celing Celić.
U Hrvatskoj djeluje i Udruga “Uzorne hrvatske seoske žene”, koja je organizirala već 20 izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, a ovogodišnji, 21. po redu koji se trebao održati, već tradicionalno, uz obilježavanje današnjeg dana, ipak je otkazan zbog epidemije Covid-a 19. Krapinsko – zagorsku županiju trebala je predstavljati Sanja Čaćko iz Hrašćine, no, predstavljat će je iduće godine jer su organizatori donijeli odluku da će se natjecati kandidatkinje koje su trebale sudjelovati na ovogodišnjem izboru.

Poruku seoskim ženama uputila je i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki.

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan seoskih žena, čiji je cilj isticanje njihove osobitosti i još uvijek nedovoljno priznatog doprinosa cijeloj zajednici. Žene u našem najljepšem “frtalju” svijeta  tradicionalno se brinu za odgoj djece, kućanske poslove i poljoprivredne radove, a dodatnim svakodnevnim izazovima modernog doba ove se godine pridružilo i suočavanje s brojnim posljedicama koronavirusa.

Krapinsko – zagorsku županiju je na ovogodišnjem izboru Najzornije hrvatske seoske žene, koji je zbog pandemije u međuvremenu otkazan, trebala predstavljati Sanja Čačko iz Hrašćine. Gospođa Čačko je javnosti najpoznatija kao prošlogodišnja pobjednica manifestacije “Babičini kolači”. Zajedno s obitelji intenzivno se bavi uzgojem buča, bučinog ulja i žitarica, kao i uzgajanjem peradi, lovačkih pasa i golubova kingova. Županijska skupština je Sanji Čačko 2020. godine dodijelila županijsku Povelju za angažman u Kulturno – umjetničkom društvu Meteor Hrašćina Trgovišće i sudjelovanje na raznim manifestacijama na kojima promiče kulturnu baštinu Krapinsko – zagorske županije.

U ime članica i članova Županijske skupštine svim ženama se sela čestitam Svjetski dan seoskih žena.  Hvala vam na svemu što činite svakog dana, jer je upravo vaš rad temelj očuvanja našeg sela i opstojnosti malenih zagorskih gradova i općina – ruralnih prostora – poručila je Hubicki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba