ČETVRTINA STANOVNIŠTVA STARIJA IM JE OD 65 GODINA: U Radoboju predstavljen gotovo 1,5 milijuna kuna vrijedan projekt "Aktivni i nakon 65-e!", čiji je cilj povećati kvalitetu života osoba starije životne dobi

“Prioritet su informatičke radionice, no bit će tu i kreativne radionice, tjelovježba, fizioterapeut, pa čak i mogućnost uređivanja frizura”

Objavljeno: 15.10.2020. Lovro B

Općina Radoboj potpisala je ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o financiranju projekta “Aktivni i nakon 65-e!”. Aktivnosti ovog projekta usmjerene su na starije osobe, osobe oboljele od Alzheimerove demencije ili drugih demencija i  članove njihovih obitelji, te stručnjake koji rade s njima da se senzibilizira i osvijesti šira javnost, stručnjaci i članovi obitelji o potrebama i pravima starijih osoba.

Kvaliteta života starijih

Cilj ovog projekta je ostvariti povećanje kvalitete života osoba starijih od 65 godina, organiziranjem dnevnih aktivnosti i pružanjem cjelovitih sadržaja namijenjenih mještanima Radoboja. Tako će se omogućiti njihovo uključivanje u život zajednice, rad na korist dobrobiti zajednice te dobrovoljno uključivanje u zanimljive, korisne i nadasve atraktivne sadržaje koji su primjereni njihovim interesima i sposobnostima uz kvalitetno korištenje slobodnog vremena.


Odobreni projektni prijedlog trajat će dvije godine i u potpunosti se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.476.024 kune.
– Ovo je jedan vrlo zanimljiv i cjelovit program koji će privući mještane općine Radoboj, gdje je četvrtina stanovništva starija od 65 godina. Program obuhvaća razne sadržaje, od kreativnih radionica, informatičkih sadržaja, fizioterapeuta, uređivanja frizura i ostalih aktivnosti za dobrobit korisnika, a nadamo se da će biti zadovoljni. Doduše, naglasak će biti na informatičkim radionicama koje će naučiti starije stanovništvo kako poslati mail i slično. Aktivnosti kreću od ponedjeljka, sastankom na kojem će se prezentirati program. Sam program trajat će 24 mjeseca – rekla je Ivana Hazulin, voditeljica projekta, na predstavljanju koje je održano u prostorima DVD-a Radoboj.


Sergej Augustin Erdelja, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina, govorio je o edukativnoj naravi projekta.
– Kroz ove radionice obrađivat ćemo i pravne, psihološke i socijalne teme, poput razlike između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, koja su prava osoba starije životne dobi, kako se nositi s procesom žalovanja i slično. Također, spremni smo i na modifikaciju programa, jer ćemo na prvim sastancima vidjeti što polaznicima godi, pa ćemo se po tome orijentirati – dodao je Erdelja.


Partner projekta je i Gradsko društvo Crvenog križa Krapina te će provoditi brojne radionice.
– Provodit ćemo radionice brige o vlastitom zdravlju u skladu s godinama, radionice o primjeni medicinskih i ortopedskih pomagala, pravilnim postupcima kod mogućih svakodnevnih nezgoda te osobnoj sigurnosti građana – otkrila je Monika Maranić iz GDCK-a Krapina.

Partnerstvo općine i institucija

Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec istaknuo je kako Općina vodi brigu o svim dobnim skupinama, posebno mladima, ali i o starijoj populaciji.

– Već smo neko vrijeme htjeli podići kvalitetu života na prostoru Radoboja baš za ljude iznad 65 godina. Kao Općina, maksimalno ćemo se potruditi da uz sve radionice još dodatno možemo nešto ponuditi i ispuniti sva očekivanja. Nadam se da ćemo i nastaviti s ovakvim aktivnostima na području općine – zaključio je načelnik Topolovec. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

OD 23. LIPNJA: Pješaci će moći prolaziti nadvožnjakom, teretni promet preusmjerit će se novoizvedenom dionicom spojne ceste, a evo koji su obilazni pravci za ostala vozila

GRAĐANI SE MOLE ZA RAZUMIJEVANJE: Zbog radova na spojnoj cesti Zabok – Krapina, idući tjedan se za sav motorni promet zatvara nadvožnjak Lepajci

OD 23. LIPNJA: Pješaci će moći prolaziti nadvožnjakom, teretni promet preusmjerit će se novoizvedenom dionicom spojne ceste, a evo koji su obilazni pravci za ostala vozila

Objavljeno: 18.06.2021. AB
BRAVO! Zlatarski mališani tijekom cijele su školske godine pomagali napuštenim životinjama – prikupljali donacije, a neki su čak i volontirali u Skloništu “Luč Zagorja”

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter