Do sada zaprimljeno skoro tri tisuće zahtjeva

POŽURITE: Ponedjeljak je zadnji dan za predaju dokumentacije za subvenciju kredita za kupnju kuće/stana ili gradnju kuće

Objavljeno: 15.10.2020. JJ

Peti po redu poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji bliži se kraju. Ponedjeljak, 19. listopada, posljednji je dan za predaju dokumentacije za subvenciju kredita za kupnju kuće ili stana ili gradnju kuće.
Posljednji službeni podaci APN-a govore da je do sada zaprimljeno 2986 zahtjeva, što pokazuje i dalje velik interes građana za ovu mjeru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sad je obrađeno 1130 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 930.

Produljenje subvencije

Riječ je o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno, Ministarstvo te APN pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Prošle su godine donesene i izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet, trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete, subvencija će trajati ukupno devet godina.
Podsjetimo kako se na poziv mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno, gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno, do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.
Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.
U ovom krugu subvencioniranih stambenih kredita sudjeluje 14 banaka s efektivnim kamatnim stopama u rasponu od 2,12 do 3,50 posto.

Demografska mjera

– Mlade obitelji prepoznale su ovu mjeru Vlade kao kvalitetnu, a o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno 13.011 subvencioniranih kredita, dok je u istom periodu rođeno više od 2000 djece, tako da ovdje govorimo i o demografskoj mjeri. S obzirom na veliki iskaz interesa i u ovom pozivu, mi ćemo učiniti sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s ovom mjerom mogli nastaviti i u 2021. godini – ističe ministar Darko Horvat.
U dosadašnja četiri provedena poziva, 8153 obitelji riješilo je svoje stambeno pitanje kupnjom stana, 3525 kupnjom kuće te 1333 izgradnjom kuće.
Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 385 eura, od koje mjesečna subvencija iznosi oko 130 eura. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 69.500 eura ili 521.250 kuna, koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 21 godinu. Država je za subvencije dosad uplatila preko 244 milijuna kuna.
Više informacija o načinu prijave i potrebnoj dokumentaciji dostupno je na internetskim stranicama Ministarstva i APN-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter