OGROMNA ŠTETA U POŽARU U MARIJABISTRIČKOM SVETIŠTU:

NAČELNIK MILIČKI: A što reći? Korona, potres, sada i požar. Pokazalo se opravdanim što je ovdje dislocirana ZJVP, teško bi se sami borili s takvom buktinjom. Veliko hvala svima koji su gasili

Objavljeno: 13.10.2020. Alen Brodar

Kao što smo već izvijestili, u utorak ujutro nešto prije 3 sata izbio je veliki požar u dvorištu Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Riječ je gospodarskim zgradama, koje su većim dijelom i veliko kulturno dobro, i koje je uz samu Baziliku i Svetište projektirao Herman Bolle. Te prostorije imaju vrlo važne funkcije u radu Svetišta, piše Radio Marija Bistrica.

Tu je župna dvorana za mlade i za kateheze, koja je potpuno izgorjela, zatim prostorija za župni Caritas, na kojoj je također velika šteta, ali nije u potpunosti izgorjela, te nova prostorija tzv. pjevaona, koja je namijenjena za probe župnog zbora i zbora mladih. Njezinu su unutrašnjost vatrogasci uspjeli spasiti, no krovište je u većoj mjeri izgorjelo. Također, ogromna je šteta nakon što je u potpunosti izgorjela prostorija gdje je smještena tehnika Crkve na otvorenom, koja služi za prijenos mise. Stradala je kompletna tehnika. Po dojavi na požarište su vrlo brzo izašli vatrogasci ZJVP Zabok – ispostava Marija Bistrica, a nakon njih i članovi DVD-a Marija Bistrica. S obzirom na razmjere, podignuta su i Dobrovoljna vatrogasna društva Tugonica  – Podgrađe i Laz iz VZO Marija Bistrica, kao i DVD Bedekovčina s auto cisternom. Pristigla je i tročlana posada ZJVP Zabok iz samog Zaboka, kao i još nekoliko članova, koji su bliže Mariji Bistrici, pa su podignuti kao dodatne snage. Ukupno je na intervenciji bilo preko 30 vatrogasaca, sa sedam vozila – pet navalnih i dvije autocisterne. Požar je lokaliziran oko 3.30, a vrlo brzo i ugašen, no sanacija još uvijek traje. O uzorku se još ne može govoriti, više će se znati nakon očevida, kao i o šteti, koja je zasigurno ogromna.

EVO KAKO IZGLEDA SVETIŠTE U MARIJI BISTRICI NAKON VELIKOG POŽARA: Materijalna šteta je velika, srećom nema ljudskih žrtava

Objavljuje Zagorje International u Ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Sreća u nesreći

Vrlo brzo po dojavi na intervenciju je stigao i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, a stigli su i zapovjednik zagorske Vatrogasne zajednice Marijan Lovrenčić te zapovjednik Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok Dražen Sinković. Također, mjesto požara posjetili su i župan Željko Kolar te načelnik Marije Bistrice Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek.

Stjepan Skuliber kazao je da su vatrogasci uzbunjeni u 2.55 sati te je po njihovom dolasku već bilo zahvaćeno krovište objekta.

– Vatrogasci su se odlično borili s vatrom i odgovorili na ovaj veliki izazov, spriječili su daljnje širenje požara – pohvalio je vatrogasce njihov predsjednik.

– A što reći? Korona, pa potres i sada požar. Sreća u nesreći je da je izgorio samo gospodarski dio i da je Javna vatrogasna postrojba udaljena samo 300-tinjak metara, pa su dečki brzo bili ovdje i sve stavili pod kontrolu. Materijalna šteta je velika, ali ako se mogu tako izraziti, stradao je onaj dio koji je najmanje bitan. Sreća je i da su te zgrade fizički odvojene i od Bazilike, kao i od Crkve na otvorenom, pa se vatra nije dalje širila. Bila je to ogromna buktinja, neopisiva, kad je plamen zahvatio to 300-tinjak godina staru drvenu konstrukciju. No, budući da se radi o tako velikom kulturnom dobru, krenut će se, vjerujem, brzo u obnovu prema svim pravilima. Imamo sreće i što je rektor Matošević želio u tim prostorima urediti spavaonice za hodočasnike, pa je za taj projekt već ima nacrte, što znači i da ima snimljeno i točno stanje kako je sve bilo prije požara, tako da obnova, što se toga tiče, može krenuti vrlo brzo – kazao nam je u jednom dahu načelnik Marije Bistrice Josip Milički, koji je od 3 sata u noći bio uz požarište i vatrogasce.

– Sada se još jednom pokazala opravdanost što je ispostava Zagorske javne vatrogasne postrojbe upravo u Mariji Bistrici. Ipak je ovdje nacionalno svetište, ovdje su građevine koji su spomenici nulte kategorije. Teško bi se naši dečki iz DVD-a sami nosili s takvim požarom. Moram im zahvaliti, kako i dobrovoljcima, tako i profesionalcima, kao i svim drugim društvima koji su priskočili u pomoć, dečki su odradili lavovski posao – zaključio je Milički.

Bez žrtava

Rektor Domagoj Matošević nadovezao se kako je najvažnnije da nema nikakvih žrtava.

– Materijalna šteta je zasigurno jako velika, no želio bih zahvaliti našim vatrogascima, pogotovo našima iz Marije Bistrice, koji su prvi stigli ovdje, a potom i svima ostalima koji su nam došli pomoći. Stvarno su vrlo brzo uspjeli iskontrolirati ovaj požar, od srca im zahvaljujem. Uz Božju pomoć i Majke Božje Bistričke, siguran sam da ćemo ovo obnoviti – zaključio je rektor Matošević.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar dodao je kako je na svima zadatak da se organiziraju da se objekt što prije dovede u prijašnje stanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba