Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio nove mjere

Maske od sada obavezne u kafićima i svim zatvorenim prostorima

Objavljeno: 12.10.2020. zagorjeinternational

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je nove mjere.

– Brojevi novozaraženih se kontinuirano povećavaju. Današnju brojku ne bih ocijenio potpuno realnom s obzirom na stanje. Znamo da se radi o testiranjima koja su provedena u nedjelju, danas je bilo više od 2000 testiranja. Kada govorimo o načinima širenjima i očuvanja zdravstvenog sustava, ni nakon devet mjeseci od početka pandemije, nitko nema puno toga novoga reći, a što već nismo iskomunicirali. I danas je temeljna linija obrane od svih izazova održavanje distance između ljudi, higijena, nošenje maski kada se okupi više ljudi, a pogotovo u zatvorenim prostorima. Vidimo da je velik dio građana prihvatio upute, ali to da dio ljudi, svjesno ili nesvjesno, čine ili ne čine. Upravo zbog tih drugih, primorani smo zbog zaštite života pribjeći različitim mjerama. Odlukama koje će danas biti donesene, propisali smo načine javnog okupljanja za sva okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a koje nisu obuhvaćene posebnim preporukama koje se odnose na profesionalne, umjetničke izvedbe i programe, sportska natjecanja, pogrebe… – rekao je Božinović, dodavši da su organizatori obavezni najkasnije pet dana prije okupljanja zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog stožera.

– Uvodimo i obavezu nošenje maski u zatvorenim prostorima gdje je nemoguće držati distancu. Maske su obavezne se koristiti na ispravan način, maska mora prekrivati usta i nos, a obavezu imaju zaposlenici zdravstvenim pacijentima, ustanova socijalne skrbi, posjetitelji korisnicima, vozači, ostali zaposlenici u javnom prometu, putnici u javnom prometu, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakti s gostima, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju pića ili jelo. U uvjetima epidemije je moguće organizirati život, ali to neće ići ako svatko od nas ne napravi malu žrtvu na osnovu svog užitka i komoditeta – kazao je Božinović.

Rekao je kako se ovim odlukama može spriječiti porast broja zaraženih, ali i zatvaranje ekonomskih djelatnost. Odluke stupaju danas na snagu.

Na pitanje hoće li maske na otvorenom trebale biti obavezne u nekim slučajevima, Božinović je rekao da bi bilo dobro da se nose tamo gdje se ne može održati fizička distanca.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako će nove mjere predstaviti sutra ugostiteljima.

– Ono što danas stupa na snagu je preporuka za nošenje maske za lice, gdje se objašnjava koje su sve maske za lice, kako se pravilno stavlja i skida, u kojim situacijama se maska nosi i sva izuzeća, dakle svi oni koji ne trebaju nositi maske ni u kojoj situaciji. Ta izuzeća su dugačka, vrlo je slično onome i prije – poručio je Capak.

Što se tiče nošenja maski na otvorenom, Capak je rekao da to neće biti obaveza, nego preporuka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba