Uz pridržavanje brojnih epidemioloških mjera, u Zaprešiću održani "Dani Jelačića - NA ALEJI"

JOŠ JEDNOM OŽIVJELI BANOVI “NOVI DVORI”: Posjetitelji iz prve ruke doznali kako se igralo, plesalo, pjevalo i fino jelo na dvoru bana Jelačića

Objavljeno: 12.10.2020. zagorjeinternational

Tradicionalna manifestacija “Dani Jelačića” održana je prošlog vikenda u Zaprešiću i još je jednom oživjela banove “Nove dvore”, u kojima se igralo, plesalo, pjevalo i fino jelo.
S obzirom na specifičnu epidemiološku situaciju, ove je godine cijeli program bio nešto skromnijeg izdanja, a održavao se na prekrasnoj Aleji Đure Jelačića, uz maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera.

“Banova kuhača”

Ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, u pratnji dvorskih dama i gospode, sve su posjetitelje na trenutak ponovno vratili u čarobni svijet krinolina i grofovskih odora, mačevanja i balova. Najmlađi posjetitelji kroz igru i kreativne radionice upoznali su se s likom i djelom bana Josipa Jelačića, a priču o Novim dvorima i banu, posjetitelji su mogli čuti i tijekom vođenih tura te kroz druženje s banovom nećakinjom Ankom Jelačić. I ove godine svi posjetitelji imali su prilike provesti se banovim imanjem u kočiji, ali i doživjeti banski život osjetilom okusa.

Na gastro showu “Banova kuhača”, zaprešićki restorani pripremali su specijalitete iz “Novodvorske kuharice”. Posebna je to kuharica u kojoj su sakupljeni recepti Hanike Skurjeni, kuharice koja je kuhala obitelji Jelačić. Specijalitete su okupljenima predstavili chefovi Konobe Bonaca i Restorana High Club, a World Master Chef Branko Ognjenović ocjenjivao je prezentaciju i okuse te pripremao jela s bukovačama OPG-a Tucman.
Konoba Bonaca pripremila tako je pripremila kraljevsku juhu od ječma, pečenku s kiselim krastavcima i okruglice od žemlji, te knedle s pečenim šljivama, a Restoran High Club Krem juhu od celera, punjena teleća prsa i ječam s povrćem te za desert također knedle sa šljivama. Podijeljeno je više od stotinu porcija, uz zaključak sugrađana degustatora da se na banovu dvoru jako fino jelo.

Zaprešićka tradicija

Direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto istaknuo je kako ga iznimno veseli što je ova tradicionalna manifestacija uspješno održana i sjajno posjećena čak i u ovo posebno vrijeme, s obzirom na epidemiološku situaciju.
Da su Novi dvori u srcu svih Zapreščana, naglasio je i gradonačelnik Željko Turk.

– Zahvaljujem našoj Turističkoj zajednici, koja je unatoč ovoj situaciji uspjela pronaći način da uz posebne mjere opreza ipak sa svojim sugrađanima proslavimo Dane grada, i to baš na prostoru gdje je nekad živio najpoznatiji stanovnik Zaprešića, hrvatski ban Josip Jelačić. “Dani Jelačića” su dugogodišnja zaprešićka tradicija, a cilj je našim sugrađanima i gostima pokazati kako se na ovom prostoru nekad živjelo, odijevalo, jelo, igralo se i zabavljalo, što je, naravno, najviše zanimalo one najmlađe. Ali Novi dvori su u srcu svih Zapreščana, pa ćemo tako, dok čekamo prijavu projekta “Novo ruho Novih dvora” na europski natječaj, i dalje ulagati vlastita sredstva i napore, kako bi što prije revitalizirali sve objekte unutar ovog jedinstvenog povijesnog kompleksa koji ima neograničeni turistički potencijal. Ove godine slavimo 25. rođendan grada, a zahvaljujući našim sugrađanima, Zaprešić iz godine u godinu raste, postaje sve uspješniji, ljepši i bolji, i danas s ponosom možemo reći da je zaista banov grad za dobar život! – zaključio je Turk.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba