POLICIJSKA STATISTIKA: U rujnu na zagorskim prometnicama obavili očevid kod 53 prometne nesreće, u kojima je ozlijeđena 21 osoba, od kojih četiri teško

KOBNA BRZINA: Četvrtina nesreća dogodila se zbog prebrze vožnje, a razlog je i za čak 1124 prometna prekršaja

Objavljeno: 11.10.2020. Alen Brodar

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske su u rujnu obavili očevid kod 53 prometne nesreće što je za 24,3 posto manje nego u rujnu prošle godine. Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulom osobom, u 17 nesreća s ozlijeđenim osobama četiri osobe su zadobile teške, a 17 osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 36 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

Od 20 do 40 godina

Najviše nastradalih osoba, njih 16, životne je dobi 20 do 40 godina, a iz te je dobne skupine ukupno 49 sudionika prometnih nesreća, odnosno 40,5 posto od ukupnog broja.

Brzina je ponovno bila najčešći uzrok prometnih nesreća – 14 nesreća ili 26,4 posto izazvano je upravo zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Od ukupno 121 sudionika prometnih nesreća, njih 14 bilo je pod utjecajem alkohola.
Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste, njih deset. Kritični dan prema broju obavljenih očevida bila je subota (10), a najsigurniji su bili utorak i srijeda, s po šest obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je bilo razdoblje između 19 i 20 sati, dok je najsigurnije bilo razdoblje između 2 i 5 sati, kada nije obavljen niti jedan očevid.

70 alkoholiziranih

U rujnu je evidentirano i 1934 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a najviše ih se odnosilo na brzinu – 1124. Zatim slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji (191) i upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (70). Utvrđena su i 63 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 33 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, deset prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, tri prekršaja odbijanja alkotestiranja, dva prekršaja nekorištenja zaštitne kacige te po jedan prekršaj upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, upravljanja vozilom pod utjecajem droga i upravljanja tehnički neispravnim vozilom. (Alen Brodar)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba