Ivan Đurkin - Benkotić, predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore KZŽ i potpredsjednik Ceha ugostitelja HOK-a o stanju u svojoj branši, mjerama koje su na snazi i onima koje bi njegovim kolegama olakšale poslovanje

“Još jedan ‘lockdown’ nećemo preživjeti”

Objavljeno: 11.10.2020. Alen Brodar

Ivan Đurkin – Benkotić, predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije i potpredsjednik Ceha ugostitelja HOK-a bavi se ugostiteljstvom već više od 20 godina. Vlasnik je nekadašnjeg Restorana Sermage u Svetom Križu Začretju, koji doduše postoji i danas pod nazivom Sermage, ali ne kao restoran.

“Sermage” naime ima tradiciju dužu od pola stoljeća, otvoren je 1965. godine, sve je počelo od Benkotićevih djeda i bake i tako sve do 2020. godine i korona krize. Stoga ne vidimo boljeg sugovornika od Đurkina – Benkotića o svim problemima koji su zadesile hrvatske, pa tako i zagorske ugostitelje.

– Inače, moja je obitelj prvi catering dostavila još 1958. godine, na proštenju kod crkve sv. Barbare, ali “Sermage” je službeno počeo s radom u srpnju 1965. godine. Nažalost, u onom famoznom “lockdownu” proljetos smo zatvorili restoran. Srećom, kao “Sermage” smo nastavili raditi, budući da smo imali ugovore s poduzećima koja imaju proizvodne djelatnosti da im dostavljamo tople obroke, što smo uz sve epidemiološke mjere ispoštovali. Tako smo uspjeli to održati, tako da nismo imali ni otpuštanja, niti smanjivanja plaća. Smanjili smo doduše druge troškove koliko god smo to mogli i evo, uspjeli smo se održati. I nakon popuštanja mjera po ljetu mi smo kao restoran ostali zatvoreni i sve smo usmjerili prema cateringu i toplim obrocima za poduzeća s kojima imamo ugovore – prepričao nam je ukratko Đurkin – Benkotić svoju sudbinu po dolasku koronavirusa.

A što je sa sudbinom zagorskih kolega ugostitelja?

– Nažalost, dosta ih je zatvorilo, neki su doduše i otvorili, ali najveći problem imaju ugostitelji koji su sami, dakle gdje radi vlasnik i eventualno još jedan radnik, koji nemaju mogućnost odlaska na bolovanje, da im ono bude plaćeno. Oni stvarno imaju velike probleme. Vlada nam je, moram reći, mnogo izašla u susret s raznim mjerama, ali to nije dovoljno, jer, mjere su za plaće, ali što s onima koji su u najmu? Što s onima koji imaju kredite od prije i koji su ulazili u investicije, a sada im je sve ili gotovo sve stalo? Također imamo i puno drugih raznih poreza i prireza, ostalih troškova koje ne možemo pokriti ako ne radimo – objašnjava Đurkin – Benkotić.

Kaže kako je sredinom tjedna razgovarao s nekolicinom ugostitelja, nakon što je razgovarao i s ministricom turizma Nikolinom Brnjac, od koje, kaže, uživa povjerenje i potporu.

– Prošlog petka održan je i sastanak s nacionalnim Stožerom civilne zaštite i uspjeli smo izbjeći mjere koje se u zadnje vrijeme pojavljuju u medijima, to nam zasad ide na ruku. Koliko god ćemo moći, držat ćemo tako i dalje, neće biti spuštanja decibela, što mnogo znači kolegama koji imaju noćne klubove i barove i niz drugih stvari koje smo uspjeli dogovoriti. Kažem, zasad. Sve ovisi o tome kako će se situacija s koronom razvijati. Moramo se prilagođavati situaciji, biti razumni te i dalje štititi sebe i svoje goste. Što se tiče skraćivanja radnog vremena, dobivam s terena informacije da nekim ugostiteljima to čak i odgovara, da su si uspjeli smanjiti troškove, dok su gosti stekli nove navike, razumiju “novo normalno” i dolaze unutar tog radnog vremena. Naravno, noćnim klubovima to ne odgovara, stoga moramo i te kolege razumjeti i njima pomoći, međutim većina kolega uspjela se nekako organizirati. Da li su zadovoljni? Pa nisu, naravno. Pad prometa je velik, sve investicije su stale – kaže Đurkin – Benkotić.

Maske će se morati nositi u svim zatvorenim prostorima, kako vi gledate na to? Naime, čovjek u restoran ili kafić ulazi s maskom, za stolom je skida, pa je opet stavlja kada ide u toalet ili izlazi iz objekta…

– Nadam se da će to biti samo privremena mjera, to otežava svima rad. Gosti se već sada drugačije ponašaju te je odlazak u restorane i kafiće bitno smanjen – razmišlja naš sugovornik.

Grad Bjelovar donio je niz novih mjera za pomoć ugostiteljima – ukida se porez na potrošnju, sufinancirat će se grijalice za terase, osloboditi poreza na korištenje javnih površina te za 50 posto sniziti cijene kućica i štandova tijekom manifestacija. Što kažete na ove mjere? Također,  na prosvjedu u četvrtak u Zagrebu, ugostitelji su tražili obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10 posto te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

– Pozdravljamo mjere Grada Bjelovara, tražimo od Vlade RH konkretnije još mjera koje bi nam pomogle. Pa evo, mi smo na nivou Krapinsko – zagorske županije za vrijeme “lockdowna” reagirali – smanjenjem i ukidanjem komunalne naknade, slivnih voda i svega što su same općine i gradovi mogli učiniti. Nakon “lockdowna” tražili smo razumijevanje i mjere, ne samo za ugostitelje koji su imali pad prometa više od 50 posto, već i za sve ostale. Pa i 30 i 40 posto pada prometa je ogroman gubitak. Ugostitelji imaju velike troškove, pogotovo ako su u najmu, jako je teško preživjeti. Gledajući unaprijed, sigurno će, nažalost, biti otpuštanja radnika, ako se neće dobiti to što su ugostitelji tražili, a bit će teško i ako se dobije – smatra Đurkin – Benkotić te dodaje:

– Trenutne akcije, primjerice “Tjedan odmora vrijedan” Ministarstva turizma , nisu dovoljne, treba biti toga još, treba povezati zelenu i plavu Hrvatsku, male i velike, OPG-e, restorane i hotele, smanjiti im poreze. Čitavim paketom mjera im pomoći – zaključuje.

Mogu li naši ugostitelji preživjeti još jedan lockdown?

– Nemoguće. Sada je teško, ima otpuštanja i bit će ih još. Već sam rekao kako ljudi mijenjaju navike, što je i razumljivo. Pa nećete dolaziti negdje gdje morate na sebi obavezno imati nešto što vam, prirodno, smeta. To ljudima jednostavno nije ugodno, radije odu kod prijatelja, ili kod kleti i tamo pričaju i uživaju bez maski. Jednostavno, ljudima nije ugodno s maskama, a žele ići tamo gdje se osjećaju ugodno, pa to je i cijela svrha ugostiteljskih objekata – socijalizacija i druženje, a ne zadovoljavanje primarnih potreba. Pojesti nešto zbog gladi i popiti zbog žeđi možeš i doma. U kafiće i restorane ljudi idu, naravno i zato, ali najviše da se podruže, zabave i ugodno osjećaju. Ako to ograničimo, onda naša djelatnost, kafići i restorani, gube svrhu – objašnjava Đurkin – Benkotić.

Koja bi onda bila vaša poruka kolegama ugostiteljima, kako da se nose s koronakrizom?


– Svima nam je teško, izdržite još, pokušajmo se svi prilagoditi tom famoznom “novom normalnom”. Mi koji smo u poziciji svakodnevno razgovaramo s ministarstvima i Vladom RH, pokušavamo dobiti maksimum podrške. Ja osobno ne pozdravljam prosvjede jer zasad imamo dobru komunikaciju, ne bih želio da zbog prosvjeda dobijemo kontra – efekt. U dijalogu i dogovoru pokušat ćemo svi zajedno iznaći rješenja da preživimo koronu – zaključuje Đurkin – Benkotić. (Alen Brodar)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba