"Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske"

RJEŠENJE VELIKOG PROBLEMA ČETIRIJU ŽUPANIJA: Uz dvije pretovarne stanice u Zaboku i Varaždinu te aktivnosti općina i gradova, napokon će se uspostaviti održivi sustav gospodarenja otpadom

Objavljeno: 09.10.2020. JJ

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladen Ružman u četvrtak su u Koprivnici potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske”. Ukupna vrijednost projekta je 448.230.229,30 kuna, od čega su 313.749.954,75 kuna bespovratna sredstva iz Operativnog programa “Konkurentnosti i kohezija” Europske unije, 20 posto sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok s 10 posto sudjeluju suvlasnici tvrtke Piškornica d.o.o. – Koprivničko – križevačka, Krapinsko – zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te Općina Koprivnički Ivanec, na čijem području je planirana izgradnja RCGO-a Piškornica.

Nije zaseban objekt

Izgradnjom RCGO-a Piškornica, uključujući dvije pretovarne stanice u Zaboku i Varaždinu, zajedno sa svim prethodnim aktivnostima na postizanju zadanih ciljeva odvajanja otpada na mjestu nastanka koje moraju provoditi gradovi i općine, omogućit će se uspostava cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u županijama sjeverozapadne Hrvatske. Dakle, RCGO Piškornica nije zaseban infrastrukturni objekt, već je dio integriranog sustava gospodarenja otpadom u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a na njegovu funkcionalnost i uspješnost utjecat će čimbenici koji su u hijerarhiji gospodarenja otpadom prije njega – građani, JLS-ovi i komunalna društva, ali i razvijenost infrastrukture za materijalnu i energetsku oporabu produkata Centra, kao što je gorivo iz otpada koje je obnovljivi izvor energije.

U RCGO-u Piškornica mehaničko – biološkom obradom otpada kombinirat će se mehaničko razdvajanje otpada i biološka obrada, a funkcionirat će na način da će se reducirati količina biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagališta. Izvršavat će se priprema otpada za recikliranje i povećanje stope recikliranja, pripremiti otpad za daljnju energetsku oporabu i dobivanje energije iz obnovljivih izvora.

Zaštita okoliša i zdravlja

Posebna pozornost prilikom projektiranja posvećena je zaštiti okoliša i zdravlja ljudi te će se iz tog razloga svi postupci obrade otpada vršiti u zatvorenim halama iz kojih će se onečišćeni zrak prije ispuštanja pročišćavati. Osim toga, bit će onemogućen bilo kakav kontakt otpadnih voda s okolišem. Projekt je tehničko – tehnološki usklađen s EU direktivama i najboljom raspoloživom tehnikom i praksom zaštite okoliša. Izgradnjom RCGO-a osigurat će se 85 novih radnih mjesta.
Potpisivanju ugovoru, između ostalih, nazočili su i međimurski i varaždinski župani Matija Posavec i Radimir Čačić te zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba