U krapinskoj Festivalskoj dvorani održana je 23. sjednica Županijske skupštine Krapinsko - zagorske županije na kojoj je formiran i Fond za obnovu Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko - zagorske županije

GRILEC: Crvena lista na koju nas je stavila Njemačka ugrožava naše izvoznike. Što se čini po tom pitanju? KOLAR: Sutra ćemo objaviti nove, strože mjere kojima ćemo smiriti situaciju

Objavljeno: 08.10.2020. Lovro B

Na 23. sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, koja je zbog nepogodne epidemiološke situacije održana u krapinskoj Festivalskoj dvorani, tijekom aktualnog je sata istaknut problem tvrtki na području KZŽ čiji je proizvod orijentiran na izvoz. U većini slučajeva, izvozni proizvodi su orijentirani na Njemačku, što stvara veliki problem jer je u utorak Njemačka stavila Krapinsko – zagorsku županiju na crvenu listu.


Zagorski izvoznici

Mišo Grilec iskoristio je nekoliko minuta aktualnog sata da upita na koji način će županija uspjeti smanjiti broj zaraženih, koje mjere će se uvesti te kako izbjeći velike probleme tih tvrtki.Župan Kolar rekao je da čelnik Stožera za civilnu zaštitu Anđelko Ferek – Jambrek, koji bi mogao znati više, nije nažalost ovdje, jer je na potpisivanju 448 milijuna kuna vrijednog odlagališta otpada u Piškornici.

– COVID – 19 je eksplodirao, danas je najviše zaraženih u Hrvatskoj, ali i čitavoj Europi. Mi kao županija imamo manje zaraženih nego prošlih dana. Do sada, objekti u koje je ušao koronavirus su zatvoreni na 14 dana, a mnoge tvrtke su tražile posebne mjere protiv ulaska COVID-a u ta poduzeća. Uvode se novi režimi u staračke domove, predložili smo strože mjere generalno, a uskoro ćemo trebati nositi maske i češće, na raznim mjestima, gdje god kolaju ljudi. Mjere koje mi predlažemo za sutra se još uvijek slažu, no smanjili bi broj okupljanja. Sutra u devet sati će Stožer objaviti nove mjere. Više se neće mjere gledati u okviru cijele države, već po regijama. Mi se sami moramo izvući sa crvene liste, a što se tiče izvoznih tvrtki, ja tvrdim da ćemo do kraja idućeg tjedna smiriti situaciju. Iz dana u dan poduzimamo nove mjere, posebno s fokusom na gospodarstvo – zaključio je Kolar.

Formiran je Fond za obnovu Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije kojim će se pomoći građanima kojima je potres 22. ožujka oštetio imovinu i sveukupno uzrokovao 86 milijardi kuna procijenjene štete.- Očekujemo da će obnova na području naše županije biti završena 2022. godine obzirom da imamo većinom stambene objekte, zbog toga smo tražili da se uvede stavka da iz Fonda možemo izaći onog trenutka kada se zadnja kuća obnovi – rekao je župan Željko Kolar i dodao da će u idućih mjesec dana proces oko osnivanja ovog Fonda zaključen. Državna tajnica iz Ministarstva prostornog uređenja Dunja Magaš, naglasila je da je uloga fonda obavljanje stručnih i drugih poslova pripreme, organizacija i provedba obnove zgrada oštećenih potresom. Osnivači Fonda su Republika Hrvatska sa osnivačkim udjelom od 70 posto, Grad Zagreb s udjelom od 20 posto, a Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija svaka sa osnivačkim udjelom od pet posto.

Ivana Hrena interesiralo je kada će dom za starije i nemoćne u Zaboku početi raditi, s obzirom na činjenicu da je u prošlom odgovoru bio spomenut 1. listopad.

– U petak, 2. listopada nadležnom Upravnom odjelu podnesen je zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta za početak pružanja usluga u objektu za starije i nemoćne osobe u Zaboku. Podnositelj zahtjeva je Doma za starije i nemoćne “Leonardo” koji ima s vlasnikom objekta ETI – inženjering sklopljen ugovor o najmu objekta. Uz zahtjev je predana dokumentacija, a stručne službe su utvrdile da neka nedostaje i ona je dostavljeni tijekom ovog tjedna. Zadnji atest za dom trebao bi se ishoditi sutra kada se priprema i očevid odnosno kada izlazi Povjerenstvo za utvrđivanje minimalnih uvjeta. Nakon toga izdaje se rješenje o ispunjavanju uvjeta kojim se dom upisuje u upisnik pružatelja socijalnih usluga pri nadležnom ministarstvu i dom može početi s radom – objasnio je župan Kolar i zaključio da ako nije otvoren 1. listopada, 15. ili 20. listopada je rok kad će dom konačno početi raditi.


Polugodišnji izvještaj


Igor Cigula, pročelnik upravnog odjela za financije i proračun, iznio je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2020. godinu, teško pogođenu koronavirusom.


– Kada uključimo sve naše proračunske korisnike, došlo je do povećanja realizacije za gotovo jednu trećinu. Prihodi su realizirani na razini 411 milijuna kuna, a rashodi nešto manje od 428 milijuna kuna. Posljedica ovog rasta u uključivanje rashoda za zaposlene u školstvo, a do 1. siječnja su bili sastavni dio državnog proračuna. Što se tiče samo naše županije,  prihodi od poreza na dohodak su nam pali u prvih šest mjeseci za 20 posto. Usprkos tome, uspjeli smo realizaciju dići za  6 i pol posto, i to na temelju sredstava poglavito iz EU izvora, ciljanih isključivo za neke projekte. Prihodi su realizirani na razini od 127 milijuna kuna, a rashodi 101,7 milijuna kuna – rekao je Cigula i dodao da raspolažu i s milijun kuna viška jer se školska nastava nije održavala na način kao inače.


Tijekom aktualnog sata i pitanja o saniranju cesta nakon radova u gradu Oroslavju, Stjepan Ranogajec čestitao je županu Kolaru na kandidaturi za predsjednika najveće opozicijske strane, odnosno, SDP-a, no naglasio je kako bi rezultat mogao biti bolji da u redovima zagorskih stranaka nema sabotera i onih koji zabijaju nož u leđa.

Župan je, ignorirajući dio o sabotaži, odgovorio je da je to projekt Zagorskog vodovoda koji je u vlasništvu Općina i Gradova, no on će ipak zatražiti izvještaj te obavijestiti članove Skupštine i javnost u kojem vremenu će se sanirati ceste ne samo u Oroslavju već na području cijele Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba