Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek za Deutscher Bundestag:

“Ekološka tranzicija prilika je za novi ekonomski zamah. Prednost pri ulaganjima treba dati ‘zelenim’ projektima”

Objavljeno: 08.10.2020. zagorjeinternational

U okviru parlamentarne dimenzije njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a, videokonferencijskim putem održan je sastanak predsjednika odbora o Europskom zelenom planu i Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Iz Hrvatskog sabora na sastanku su sudjelovali predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić.

Ambiciozni ciljevi

Tušek je o ekstremnim negativnim klimatskim promjenama govorio iz pozicije hrvatskog gospodarstva. Naime, ratifikacijom Pariškog sporazuma, EU se obvezala smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto do 2030. godine, u usporedbi s emisijama iz 1990. godine.

– I Hrvatska je tu ambiciozno postavila svoje ciljeve te nam je do 2030. namjera smanjiti emisije stakleničkih plinova u ETS sektoru za najmanje 43 posto u odnosu na razinu iz 2005. godine. Ovakvi ciljevi uključuju temeljitu preobrazbu gospodarstva, pa ovu ekološku tranziciju trebamo gledati i kao priliku za novi ekonomski zamah te da Hrvatska u svim sektorima maksimalno nastoji uključiti “zelena mjerila”. Prednost i ulaganja usmjeravat će se u projekte koji smanjuju emisiju stakleničkih plinova, u eko inovacije, digitalizaciju, razvoj zelenih tehnologija i proizvoda, zelenu infrastrukturu u urbanim područjima i kružno gospodarstvo. Hrvatska kao mala država vidi svoju priliku prvenstveno u smislu energetskih potencijala, budući da ima optimalan položaj za maksimalnu iskoristivost solarne energije kao najjeftinijeg energenta na razini cijele EU. S 28 posto energije iz obnovljivih izvora, dostižemo cilj od 30 posto koji je na razini EU postavljen do 2030. godine – kazao je Tušek.

Socijalna pravednost

Dodao je da nemaju sve države istu poziciju, jednaku industrijsku razvijenost da se suprotstave klimatskim promjenama, a neke i ovise o industriji fosilnih goriva, stoga treba imati na umu da zeleni plan bude proveden na socijalno pravedan način za sve. Zaključno je poručio kako sve države moraju dati maksimum, ali prije svega i koordinirati se regionalno kako bi ostvarili cilj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba