KAO DA JE ŠEST PUTA OSVOJIO MT. EVEREST: Marin Zovko (38) u sto je dana propješačio cijelu Hrvatsku

TRI PARA TENISICA I HLADNE NOĆI U ŠATORU: “Sve se isplatilo. Vidio sam čudesa divljine kakva nisam mogao ni sanjati, često sam ostajao bez daha”

Objavljeno: 06.10.2020. zagorjeinternational

Zagrepčanin Marin Zovko (38) u zadnjih je 100 dana prohodao čitavu Hrvatsku, preko svih njenih najisturenijih točaka. Propješačio je nevjerojatnih 2282 kilometra i time u jednom potezu prohodao ne jednu, već obje Hrvatske dugometražne staze “Croatian Long Distance Trail” i “Via Adriaticu”.
Prehodavši putem Gorski kotar, Učku, Velebit, Dinaru i još stotinjak planinskih vrhova, Marin, inače član Planinarskog društva “Panj” iz Zagreba, ukupno je prošao preko 50 kilometara visinske razlike, a to je kao da se gotovo šest puta osvoji Mt. Everest.

Razdoblja tišine

Ovaj je avanturist dnevno prelazio prosječno 25, a nekad i preko 40 kilometara, uključujući strme uspone i višesatna spuštanja. Kako sam svjedoči, često se radilo o teškim vremenskim i terenskim uvjetima, nadljudskim naporima te dugim razdobljima tišine, bez ikoga da podijeli svoje misli, frustracije ili posebno lijepe trenutke.
Kako bi stekao kondiciju, tijekom karantene Marin je mjesecima hodao gdje god je išao, i po nekoliko sati dnevno, ali za ovakav pothvat nije se zapravo moguće pripremiti.

– Blato, kiša, vjetar, ekstremne vrućine, tri para tenisica, hladne noći u šatoru – sve se isplatilo. Vidio sam čudesa divljine kakva nisam mogao ni sanjati. Naša zemlja je nevjerojatno lijepa, često sam ostajao bez daha – prepričava Marin trenutke iz avanture života.

Zahvala ljudima

Veliku podršku nije primio samo od strane članova PD-a “Panj”, čiji je aktivni član i kolega iz poduzeća u kojem je zaposlen kao informatički tehničar.

– Želio bih zahvaliti svim ljudima koje sam susretao putem, koji su me ugrijali, nahranili, udomili i redom ispunili srce gostoljubivošću i moralnom podrškom. Otišao sam daleko od civilizacije, ali u svim krajevima Hrvatske naišao sam na dobre i srdačne ljude – ističe Marin, koji se trenutno nalazi na rtu Prevlaka, gdje je završila njegova višemjesečna avantura, a u popodnevnim satima sprema se vratiti u Zagreb.

– Veselim se što ću nakon dugo vremena vidjeti svoje, ali betonska džungla me ne veseli. U prirodi sam pronašao svoju slobodu – zaključuje ovaj avanturist.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba