Novo hvalevrijedno priznanje za geologa, kustosa i voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca i nalazišta "Hušnjakovo" u Krapini

Jurica Sabol novi je ambasador Deska kreativne Europe

Objavljeno: 03.10.2020. alenbrodar

Jurica Sabol, geolog, kustos i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca i Nalazi┼íta “Hu┼ínjakovo” u Krapini, kojemu je 2016. godine dodijeljena Oznaka europske ba┼ítine, kao lokalitetu od iznimne va┼żnosti za povijest ─Źovje─Źanstva Europe, novi je ambasador Deska kreativne Europe.

Me─Ĺu najposje─çenijima

Sabol u Muzeju radi od 2011. godine kao voditelj Paleontolo┼íke Zbirke i Zbirke eksperimentalne arheologije, aktivni je ─Źlan me─Ĺunarodne mre┼że Ice Age Europe te predstavnik Muzeja i Nalazi┼íta Hu┼ínjakovo u sklopu Oznake europske ba┼ítine pri Europskoj komisiji. Na mjestu voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca do┼íao je 2017. godine, a trenuta─Źno poha─Ĺa doktorski studij geologije i paleontologije na Geolo┼íkom odsjeku zagreba─Źkog PMF-a.

Muzej krapinskih neandertalaca spada me─Ĺu najposje─çenije muzeje u ovom dijelu Europe, te ga je od otvorenja 27. velja─Źe 2010. godine do danas, obi┼ílo gotovo milijun posjetitelja.

Kroz razli─Źite muzejske programe, ostvareno je nekoliko vrlo zapa┼żenih me─Ĺunarodnih kulturnih suradnji pa je tako u lipnju 2018. godine otvorena gostuju─ça izlo┼żba MKN u Cerknom (Slovenija) “Neandertalci iz Krapine”, autora Jurice Sabola. To je bila prva suradnja izme─Ĺu dva nositelja Oznake europske ba┼ítine na podru─Źju Europe, a sama inicijativa krenula je iz Krapine. Povodom 120. obljetnice otkri─ça krapinskog pra─Źovjeka u Krapini je postavljena putuju─ça izlo┼żba o nositeljima EHL-a koju je razgledalo ─Źak 22.000 posjetitelja.

Uspješni rezultati

Izlo┼żbene aktivnosti, promocija Muzeja i Nalazi┼íta te sama europska dimenzija nastavljene su kroz razli─Źita gostovanja u kulturnim institucijama diljem Hrvatske. ─îetiri godine uzastopno se u krapinskom muzeju organizira nacionalna manifestacija Dani europske ba┼ítine, koja je kroz razna predavanja, izlo┼że i edukativne radionice privukla vi┼íe od 4000 posjetitelja. Zbog iznimno uspje┼ínih rezultata me─Ĺunarodnih kulturnih suradnji Muzej krapinskih neandertalaca je pro┼íle godine na EHL konferenciji u Bruxellesu istaknut kao primjer dobre prakse na podru─Źju Europske unije.

Najnovije po kategorijama

Uspje┼íno provedeni programi obrazovanja stru─Źnjaka u turisti─Źko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

ZAHVALJUJU─ćI U─îILI┼áTU "PIRAMIDA ZNANJA" I PARTNERIMA, 59 POLAZNIKA IZ RANJIVE SKUPINE NEZAPOSLENIH OSOBA DOBILO JE NOVU PRILIKU: Odr┼żana zavr┼ína konferencija projekta "Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu"

Uspje┼íno provedeni programi obrazovanja stru─Źnjaka u turisti─Źko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

Objavljeno: 22.04.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pro─Źitajte vi┼íe s na┼íeg weba

Prijavite se na naš newsletter