U Bednji održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma, vrijednog preko milijun kuna

NAČELNIK POLJAK: Ovim smo projektom Bednji osigurali objekt koji će na dulji rok zadovoljiti potrebe DVD-a, lokalne civilne zajednice i Općine

Objavljeno: 30.09.2020. JJ

U Bednji je u subotu održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma, vrijednog 1.059.000 kuna. Riječ je o projektu sufinanciranom iz EU fonda za regionalni razvoj – Operativni program “Konkurentnost i kohezija”, iz kojeg je za obnovu doma osigurano nešto više od 600.088 kuna ili 56,62 posto, dok je Općina Bednja osigurala preostalih 459.820 kuna, od čega je 310.200 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.
Energetski je obnovljen 491 četvorni metar prostora i to: glavna dvorana, kuhinja, dvorana za sastanke na katu, tri garaže za vatrogasna vozila te svi prateći i pomoćni prostori.
Osvrćući se na opsežan posao odrađen u proteklom vremenu, načelnik Poljak podsjetio je da je dom građen 1963. godine, da otad nije bio renoviran ni obnavljan te da je vapio za energetskom obnovom.

Opsežni radovi

– U siječnju 2018. godine projekt energetske obnove prijavili smo na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a ugovor o dodjeli sredstava potpisan je u listopadu iste godine. Izvršni su vrlo opsežni radovi: objekt je dobio novu termo fasadu, izvedena je i toplinska izolacija krova i stropa prema negrijanom tavanu, a ugrađena je nova vanjska i unutarnja PVC stolarija. Nadalje, u dom je uvedeno plinsko grijanje, a zgrada je opremljena toplinskim solarnim kolektorima za pripremu potrošne tople vode. Objekt je rasvijetljen novim LED rasvjetnim tijelima, a prethodno su izvedene i sve nove elektroinstalacije – istaknuo je Poljak.
Zahvaljujući svemu tome, na godišnjoj razini ostvarit će se ušteda na grijanju od 72,82 posto u odnosu na potrošnju prije energetske bonove, dok će se emisija ugljičnog dioksida smanjiti za jedan posto.  
– Ovom investicijom ne samo da su energetska svojstva zgrade uvelike poboljšana, iz nekadašnjeg D prerasla je u razred B,, već smo time Bednji osigurali objekt koji će na dulji rok zadovoljiti potrebe DVD-a, lokalne civilne zajednice i Općine za kvalitetnim prostorom. Potvrđuje to i podatak da Vatrogasni dom za svoj rad aktivno koristi DVD Bednja, ali da se u njemu odvijaju i druga događanja, od svadbi i obiteljskih skupova do raznih kulturnih, zabavnih i drugih manifestacija – naglasio je načelnik te uputio zahvale svima koji su doprinijeli da Bednja dobije objekt koji cijeloj zajednici služi na ponos.
Sve radove na obnovi Vatrogasnog doma izvela je tvrtka Enigma iz Lepoglave

Pjevački zbor

Riječi zahvale načelniku Poljaku, Općini i općinskim vijećnicima potom je uputio predsjednik DVD-a Bednja Gabrijel Štefanec, kao i predsjednik Vatrogasne zajednice općine Bednja Mirko Bistrović.
Završnoj konferenciji u Bednji nazočio je i izaslanik varaždinskog župana Velimir Sekol. Kratak program tom su prilikom izveli članovi Pjevačkog zbora KUD-a Josipa Genca, koji su sve okupljene na početku pozdravili neslužbenom bednjanskom himnom “Na Verškevemu brijegu”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba