JOŠ SE ČEKA EPILOG: Prošlo je skoro devet mjeseci od stravične tragedije u Zagorju, kada je u požaru život izgubilo šestero korisnika obiteljskog doma

VLASNICI DOMA U ANDRAŠEVCU PRIJETI VIŠEGODIŠNJI ZATVOR: “Propustila je korisnicima osigurati 24-satnu skrb njegovatelja”

Objavljeno: 29.09.2020. zagorjeinternational

U požaru koji je u nedjelju navečer buknuo u Domu za starije i nemoćne osobe u Dugom Ratu život su izgubile dvije korisnice, a taj nas je nemili događaj podsjetio na strašnu tragediju koja je zadesila Zagorje 11. siječnja, kada je u požaru pomoćnog objekta Obiteljskog doma “Zelena oaza“ u Andraševcu, živote izgubilo šestero starijih korisnika. Kako je pokazao očevid, požar je uzrokovao kvar na električnoj instalaciji grijalice, a korisnici su se ugušili ugljičnim monoksidom.

Ishodila rješenje

Protiv vlasnice doma Gabrijele Čičković (49) Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu proljetos je podignulo optužnicu te joj prijeti višegodišnji zatvor. Tereti je se tako, kako piše Jutarnji list, za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a istraga se zahuktala nakon što je inspekcijski nadzor utvrdio niz propusta iz nadležnosti inspekcije rada i zaštite na radu te sanitarne i građevinske inspekcije.
Iz optužnice se iščitava da je vlasnica doma tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Krapinsko – zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji, u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu na adresi Dolinska 8 u Andraševcu. Kasnije je odlučila proširiti djelatnost na stambeni i pomoćni objekt na kućnom broju 22 Dolinske ulice. U taj je objekt smjestila još 19 korisnika, a u pomoćni objekt, koji je kao spremište izgrađen od drveta i cigle te preuređen za boravak osoba, smjestila još šest starijih i teško pokretnih i nepokretnih osoba.

Jedna njegovateljica

– Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući 700 metara dalje, okrivljenicu se tereti da je propustila tim korisnicima osigurati 24-satnu skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu – navodi se u optužnici.
Podsjetimo, tog 11. siječnja, oko četiri sata ujutro, došlo je do zapaljenja električnog kalorifera kojim se zagrijavala prostorija. S obzirom na to da u tom dijelu sa šest korisnika nije bilo njegovateljice, požar se brzinom munje proširio na cijelu unutrašnjost te je zbog gušenja ugljičnim monoksidom život izgubilo svih šest nemoćnih korisnika.
Inspekcijski nadzor u Domu kasnije je otkrio niz nepravilnosti, primjerice, da “poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, ali i da je sklopio uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, te neke radnike nije prijavio prije početka rada ili u propisanom roku.”

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba