Održana je press konferencija povodom 28 mil. kuna vrijednog projekta, kojim Grad Zabok napuštenu tvorničku halu pretvara u moderan centar urbane kulture

PROJEKT RE-GENERATOR: “Zabok živi s mladima, ali i za mlade”

Objavljeno: 27.09.2020. Lovro B

U subotu je u Zaboku održana press konferencija, ali i koncert povodom projekta “re-GENERATOR” kojim će se pretvoriti napuštena tvornička hala ZIVT-a u moderan centar urbane kulture. Projekt će zabočanima, ali i cijelom Zagorju, ponuditi inovativan prostorni koncept koji uključuje prostor za volontere, hostel, kafić te promovirati kulturu kroz alternativne metode prezentacije, organizirati manifestacije i doprinositi sektoru kreativnih industrija.  Sredinom srpnja potpisan je ugovor o bespovratnim sredstvima u iznosu od 28 milijuna kuna, a ubrzo se počinje i s radovima na projektu. Gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek, rekao je da Zabok “živi za mlade”.


– Ovo je službeni početak projekta re-GENERATOR koji obilježava više od deset godina od samog početka inicijative mladih ljudi Grada Zaboka, udruga i civilnog društva koji smo mi, kao Grad, objeručke prihvatili. Otkupili smo prostor Regeneracije, srušili objekte koji nisu u funkciji, a ostao je ovaj objekt koji će, s adaptacijom, postati novi dio re-GENERATORA. Čitav prostor bit će obogaćen poduzetničkim inkubatorom, mjestom za udruge s područja grada Zaboka te hostelom – rekao je Hanžek i istaknuo manjak hotelskih kapaciteta prihvatljivih cijena na području grada Zaboka.

– Ovaj prostor će riješiti taj problem, ali i obogatiti kulturu, aktivirati stanovništvo i ponuditi mnoge društvene sadržaje te obogatiti turističku ponudu grada Zaboka – rekao je Hanžek i dodao da Zabok uistinu je grad Zabok jer “živi s mladima, ali i za mlade” te naglasio da je uvijek tako i bilo.


Urbana kultura


Dario Bivol, predsjednik Udruge re-GENERATOR, osnovne 2009. godine, kada je Grad Zabok kupio prostor na kojem se izvode radovi. – Jednako entuzijastični smo bili mi koji smo pokretali radove, ali i oni koji su dolazili ovdje, jer je ovo bilo skladište i zgrade koje je trebalo srušiti. Trebalo se prolaziti kroz ovdje jednu zgradu da bi se došlo do prostora gdje su se održavala događanja – ispričao je Bivol i dodao da u zadnjih 11 godina je udruzi cilj donijeti modernu urbanu kulturu u grad Zabok, ali i cijelu županiju. – Koncerata, tj. izvođača, koje smo mi dovodili ovdje imate priliku vidjeti samo u Zagrebu, Ljubljani, Grazu, Beču…Sada, dići ćemo kvalitetu na novu razinu. Tehnički uvjeti će biti puno bolji, bolji će biti uvjeti za gosti, a i izvođači, tj. sami događaji, će biti bolji i kvalitetniji – rekao je Bivol i dodao da je od početka projekta prošlo preko 70-ak pomagača i volontera.

Bivol smatra da se rijetko tko može kroz 11 godina pohvaliti intenzivnim druženjem te istovremeno i radom na ovakvom ambicioznom projektu.


Helena Matuša iz Zagorska razvojna agencija ističe da je ZARA potpora Zaboku, koji ima kvalitetan tim i jasnu viziju. – Naša je uloga da projekt bude tehnički dobar i da predložimo primjere dobre prakse koji se mogu ukomponirati ovdje u Zaboku. To nije uopće bilo teško, jer smo proveli anketu koja ispituje potrebu i pokazuje sve odgovore te potrebe mladih. Nije bilo konflikata, svi su se složili da je dom kreativnom i kulturnom sektoru Grada Zaboka bio nužan – zaključila je Matuša i dodala da kroz spontane organizacije, koncerte i dizajnere koji djeluju na području grada Zaboka, Zabok je prepoznat i na nacionalnoj razini. – Do sad smo odradili samo deset posto posla, organizaciju, no ostalih 90 posto izgradnje ćemo odraditi u iduće dvije godine i veselim se tome – zaključila je Matuša.


Kreativna industrija


Zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek, nazvala je Zabok “centrom za mlade u Krapinsko – zagorskoj županiji”.

– Zabok je mjesto gdje se mladi susreću i gdje rade vrlo aktivno. Dugo je grad maštao o ovom projektu, ali i cijela krapinsko – zagorska županija. Snovi se ostvaruju, a započinje ovaj divan projekt urbane kulture kreativnih industrija. Htjela bih se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Županija nije izravan partner ovog projekta, no pratimo ga od samog početka. Zabok ovo zaslužuje, ali i županija – zaključuje Petek.


Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Zaboka, rekla je da je ovo nagrada za sve ljude koji su godinama htjeli napraviti nešto od prostora Regeneratora. – Nadamo se da bi kroz dva mjeseca trebali potpisati ugovor i da ćemo bez problema naći izvođača radova te početkom iduće godine krenuti s radovima – zaključila je Đurek, ujedno i voditeljica projekta. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba