NAKON 97,5 POSTO OBRAĐENIH LISTIĆA: U drugom krugu Grbin i Kolar, u predsjedništvu Hajdaš Dončić i Auguštan – Pentek

“Ovo je zadnji put da smo stranačke kolege doveli u takvu poziciju, pravo glasa trebaju imati svi”

Objavljeno: 27.09.2020. AB

Tko će biti novi predsjednik SDP-a pitanje je na koje će se odgovor najvjerojatnije dobiti tek sljedeću subotu, kada će u drugom krugu izbora SDP-ovci moći glasati između Peđe Grbina i Željka Kolara.

U konačnu utrku za predsjednika stranke Grbin ide s velikom prednošću. Naime, na 97,5 posto obrađenih glasova pokazalo se da je dobio podršku 42,43 posto članstva, dok je Kolar dobio 23,54 posto glasova. U subotu kasno navečer prema stanju prebrojenih glasova bila je mala razlika između Kolara i Ranka Ostojića pa je postalo neizvjesno tko će se s Grbinom sučeliti u drugom krugu. No, nakon prebrojavanja preostalih glasova, jasno je da je to Kolar. Treći po broju glasova je Ranko Ostojić, slijedi Mirela Ahmetović, dok je Marino Percan dobio manje od 0,5 posto glasova.

Zagorje ipak Kolaru

Grbin je pobijedio u Rijeci, Osijeku, a posebno uvjerljivo u Zagrebu koji je i najveća SDP-ova organizacija, a jedini veliki grad gdje je pobjedu odnio Kolar je Split. Zanimljivo je da je u Splitu, svom rodnom gradu, posebno loše prošao Ranko Ostojić kojemu je glas dalo svega 61 član te organizacije. Grbin je premoćnu pobjedu odnio i u Međimurju, Kaštelima, Trogiru, Sinju, a gotovo izjednačen bio je s Kolarom i u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje bilo tijesno, ali je ipak bolje prošao ipak Kolar.

– Zadovoljan sam što sam dobio najveće povjerenje, to je velika čast, ali i obaveza koja od mene traži da u nastavku, ne samo kampanje, nego i nakon drugog kruga, kada postanem predsjednik SDP-a radim marljivije za popravak i uspon socijaldemokracije, a onda i popravak cijele Hrvatske – rekao je Grbin.

Kolar je istaknuo da je ulazak u drugi krug pokraj sjajnih kandidata uspjeh.

– Žalosno je što pravo glasa nisu imali svi članovi i članice stranke – kazao je, a oba kandidata su se složila da je ovo zadnji put da su doveli stranačke kolege i kolegice u takvu poziciju. 

– Moja osnovna poruka je bila da prestanu sukobi unutar SDP-a i da počnemo surađivati. SDP nam mora biti na prvom mjestu, a osobni interes na drugom. Ako je ta poruka došla do većine članova i članica, ja sam zadovoljan – zaključio je Kolar, rekavši da je drugi krug nova bitka, ovaj puta jedan na jedan, u kojoj će se još jednom premiješati karte.

Predsjedništvo

Potpredsjednici su Ranko Ostojić, Siniša Hajdaš Dončić, Biljana Borzan i Sabina Glasovac.

Osim novog lidera stranka je birala i 17 članova Predsjedništva i Glavnog odbora. Prema neslužbenim rezultatima, najviše glasova dobila je Biljana Borzan, slijedi Sabina Glasovac, zatim Siniša Hajdaš Dončić, Ranko Ostojić, pa Ivan Račan, potom Kristina Ikić Baniček, Mihael Zmajlović, slijedi po glasovima Matej Mostarac, pa Mišo Krstičević, Predrag Fred Matić, onda Željko Jovanović, pa Jasenka Auguštan – Pentek, Stribor Valenta, pa Sandra Krpan i Dalibor Domitrović, a navodno ulazi i Željko Sabo. Ipak, imena svih ostalih članova predsjedništva, ali i članova Glavnog odbora trebali bi biti poznati u 11 sati na tiskovnoj konferenciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba