NU2: Dvojica kandidata za predsjednika SDP-a, Peđa Grbin i Željko Kolar gostovali kod Aleksandra Stankovića

Nisu za vjeronauk u školama, a za petokraku u Rijeci kažu: Da nema te zvijezde, bila ona u Rijeci ili Krapini, Istra danas ne bi bila dio Hrvatske

Objavljeno: 27.09.2020. Lovro B

Utrka za novog predsjednika SDP-a bliži se kraju, a ostala su još samo dva kandidata: Peđa Grbin i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Prije drugog kruga izbora, ugostio ih je Aleksandar Stankoviću u svojoj emisiji  “Nedjeljom u dva”. Na početku emisije, dotaknuli su se stanja SDP-a u nekoliko posljednjih godina.

Peđa Grbin vidio je propust u nedovoljnom bavljenju zelenom politikom, dok je Željko Kolar naglasio da su se godinama bavili sami sa sobom, a da SDP-ovci na terenu itekako znaju probleme građana. Nadalje, čestitao je  platformi “Možemo” koji su se bavili pravim pitanjima.

– Taj aktivizam smo mi radili prije  20 godina. To će se promijeniti i nudit ćemo konkretna rješenja – rekao je Kolar. U vezi rješavanja konkretnih problema, Grbinu je cilj mlade ljude i one srednje dobi vratiti da pričaju zajedno o onim stvarima koja njih muče, poput problema stanovanja i obrazovne politike, dok Kolar naglašava da se upravo takve promjene zbivaju na području KZŽ, istaknuvši uvođenje cjelodnevnog vrtića i hrane u školi. Također, komentirali su najaktualniju temu u političkom životu Hrvatske u posljednjih nekoliko dana, aferu Janaf.

– Mnogi smatraju da se borba protiv korupcije događa kada DORH i sud reagiraju, a to je već kraj priče. Možda su šefa Janafa trebali maknuti već ranije ako su sumnjali na koruptivne radnje? Očekivao bih da me obavještavaju od tajnim izvidima, da sam premijer, o tome da će nešto ugroziti državu – rekao je Grbin i dodao da je bio u Zavičajnom klubu Istrijana u Ilici, ali u ovom klubu, navodnom klubu Slavonaca u Slovenskoj, nije  bio.

– Milanović možda preiscrpno odgovara na pitanja novinara o Klubu u Slovenskoj, možda priča i previše, zaključuje Grbin.

– Totalno je neprihvatljivo da je taj klub funkcionira mimo zakona, bez računa, da je tzv. klub radio van radnog vremena, stvarao buku, ometao stanare, da je policija izlazila van i da nitko ništa nije poduzeo. To je ta pravednost koja nedostaje Hrvatskoj, o čemu pričam – rekao je Kolar dodavši kako upravo zbog njenog nedostatka mladi odlaze iz zemlje. Nadovezavši se na klub, Kolar dodaje  da je on čovjek koji želi biti među ljudima, no njega  ne zainteresiraju okupljanja u klubovima, iako je Zagorec i voli nazdraviti, zapjevati uz tamburaše i bez alkohola.

Vjeronauk u školama

Što se tiče uvijek aktualne teme vjeronauka u školi, Peđa Grbin je izjavio da nema smisla da vjeronauk bude u školama, ali dok god su Vatikanski ugovori na snazi, moraju se provoditi.


– Ako je etika u osnovnim školama “light vjeronauk”, onda nisam ni za nju kao takvu u školama – zaključuje Grbin. Kolar se složio s Grbinom i dodao da za njega također to nema smisla, no da ima u županiji stručnjake za takve teme. O političkim “provokacijama” i događanjima iz prošlosti te nedavno postavljenoj petokraki.


– To je umjetnost, a što će provocirati nego umjetnost? – upitao je Grbin koji smatra to “sasvim legitimnom stvari” i stavlja u kontekst slobodnog i demokratskog društva. – Sve se pretvori u priču o ustašama i partizanima, nije bitno je li bila instalirana u Istri, Rijeci ili Krapini. Svi znamo da to je simbol oslobođenja. Da nije bilo te zvijezde, Rijeka i Istra danas ne bi bili dio Hrvatske. Po meni zvijezda u Rijeci nije ništa sporno. U umjetnost se ne bi trebala miješati politika – dodaje Kolar na tu temu. Peđa Grbin spomenuo je i svoj izlazak iz stranke, većinski prouzrokovan ponašanjem svojih kolega.


– Ja sam istupio 2006. godine iz stranke jer nisam bio zadovoljan mnogim stvarima koje su se događale u stranci, a to što se Milanović poklonio na Tuđmanovom grobu je bila kulminacija. Nisam bio zadovoljan relativiziranjem svega onog lošeg  desničarskog u hrvatskom društvu. Imao sam osjećaj da moj SDP gubi malo smjer. Imao sam tada 27 godina i reagirao sam iz srca. Danas bih isto reagirao, ali ne bih reagirao tako burno – izjavio je Grbin, dok Kolar tvrdi da član stranke jednostavno “jeste ili niste”.

Povijest SDP-a

– Naša stranka je kroz povijest prošla kroz različite periode, ali stranka se ne napušta. Što se tiče izbora ustavnih sudaca, ostaje taj okus u ustima da je to vrsta političke trgovine u saboru, da se HDZ i SDP uvijek dogovaraju o ljudima koji će u Ustavni sud, ali zasada je takav zakon – zaključuje Kolar.

Nadalje, u pitanje je dovedeno obrazovanje oba kandidata.


– Što se tiče mog nezavršenog fakulteta, ta priča je ispričana više puta. Ja sam nakon srednje škole odmah krenuo raditi jer su takve prilike bile u mojoj obitelji.  Prošao sam kroz razne edukacije, imam 22 godine staža u geodetskoj struci, bio sam 17 godina ovlašteni sudski vještak. Vodeći županiju, naravno da sam morao raditi na sebi i okupljati najbolje ljude oko sebe. Razmišljao sam o tome da se vratim na fakultet, ali kad sam počeo raditi, teško se bilo vratiti u školu – zaključuje Kolar.


– Rekao bih da sam bio prosječan student na Pravnom fakultetu. Ovo je meni posao i poziv te možda zato izgledam tako robotski ozbiljno u javnim nastupima. Vjerojatno ću se pokušati promijeniti, ali ne znam hoću li uspjeti – rekao je Grbin o svom obrazovanju i obnašanju funkcije političara. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba