Novi. v.d. predsjednika Uprave Janafa je dosadašnji član Uprave, Zagorec Stjepan Adanić

ŽARKO TUŠEK: Štefov politički, profesionalni, ali i životni put dokaz su da se rad, poštenje, nenametljivost i poniznost ipak nagrađuju

Objavljeno: 26.09.2020. alenbrodar

Zagorec Stjepan Adanić novi je vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Janafa, objavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva i energetike Tomislav Čorić. Na tom će mjestu privremeno zamijeniti uhićenog Dragana Kovačevića. Potvrdio je to u petak i Nadzorni odbor Janafa. Stjepan Adanić nam je tek kratko i neslužbeno rekao da će sigurno raditi u najboljem interesu Janafa, međutim da zbog aktualne situacije oko te državne tvrtke do daljnjeg ne može davati izjave medijima.

Ministar Ćorić najavio je da će Janaf v.d. predsjednika Uprave imati tek nekoliko mjeseci, odnosno da takvo imenovanje može biti po zakonu šest mjeseci, ali i da će se to obaviti unutar tog roka. Adanić je inače član Uprave Janafa od veljače ove godine, međutim, u tom poduzeću radi već više od 20 godina, točnije od 1998. godine, s pauzom, u vremenu kada je bio državni tajnik.

Najbolja moguća odluka

– Stjepan Adanić je najsigurniji izbor za v. d. predsjednika uprave Janafa. Ondje je već dugo, poznaje sve probleme, posao, najbolja moguća odluka u ovom trenutku. Iza njega je besprijekorna karijera, a i uživa veliko povjerenje i ugled kod premijera Andreja Plenkovića, pa i u samom HDZ-u – komentirao je za Jutarnji list sugovornik iz vrha HDZ- a izbor Stjepana Adanića na čelo Janafa, nakon što je bivši predsjednik uprave Dragan Kovačević završio u pritvoru radi sumnje da je uzeo mito od 1,9 milijuna kuna.

Ministar Ćorić je dodao da se ne može znati je li Adanić pod nekim izvidima, ali tvrdi da sad nema nikakvih prepreka za njegovo imenovanje. U HDZ-u Adanića prati glas samozatajnog čovjeka, ratnog gradonačelnika Varaždina, koji je bio izuzetno blizak prijatelj sa Zlatkom Vitezom te je pripadao takozvanom zagorskom krugu unutar HDZ-a.

Za komentar o imenovanju Adanića v.d. predsjednika Uprave Janafa upitali smo i predsjednika HDZ-a Krapinsko – zagorske županije, saborskog zastupnika i predsjednika saborskog Odbora za gospodarstvo, Žarka Tušeka.

– Drago mi je, unatoč vrlo kompleksnom trenutku, da je Vlada predložila Stjepana Adanića na mjesto v.d.-a predsjednika uprave Janafa. Štefov politički, profesionalni, ali i životni put općenito, dokaz je da je se rad, poštenje, nenametljivost i poniznost ipak nagrađuju. Čestitam mu na tome, drago mi je za svakog našeg čovjeka iz Hrvatskog zagorja kada ima priliku stupiti na neku visoku državnu dužnost. Mora nas biti još i više, ali moramo i sami više stajati jedni uz druge. U vremenu koje je pred nama, siguran sam da će biti još ljudi iz Hrvatskog zagorja na odgovornim državnim dužnostima, i za to ću se maksimalno zalagati, kao uostalom i do sada. No, ključni kriterij uvijek moraju biti znanje, struka, ljudske vrijednosti te iskreno domoljublje – zaključio je Tušek.

Bogata biografija

Stjepan Adanić je rođen 2. siječnja 1959. godine u Loboru. Odrastao je u Hrvatskom zagorju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1983. godine, a 2012. godine na istom je fakultetu završio postdiplomski studij iz Nacionalne sigurnosti. Osnivač je HDZ-a za sjeverozapadnu Hrvatsku i hrvatski branitelj, a bio je i ratni gradonačelnik Varaždina 1990./92. godine i predsjednik Kriznog štaba 1991. godine. Te ga je godine Franjo Tuđman imenovao pomoćnikom ministra obrane RH, šefom vojnog kabineta predsjednika RH i glavnim pregovaračem RH o odlasku JNA iz Zagreba i RH-a pod pokroviteljstvom promatrača EEZ-a (danas EU). Bio je glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika iz srbijanskih koncentracijskih logora, a obnašao je i dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. godine. Za ratne i mirnodopske zasluge višestruko je odlikovan od predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Medaljom grada Varaždina odlikovan je 2016. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter