ZAVRŠILA REKONSTRUKCIJA JAVNE RASVJETE U KLANJCU: Postavljeno 656 novih svjetiljki

Zahvaljujući novoj, ekološki prihvatljivoj rasvjeti, smanjit će se potrošnja električne energije za minimalno 50 posto

Objavljeno: 26.09.2020. JJ

Na području grada Klanjca završen je projekt rekonstrukcije javne rasvjete. Riječ je o realizaciji projekta “Newlight”, u sklopu kojeg se u općinama i gradovima postavlja energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta, čime se znatno štedi na potrošnji električne energije. Radi se o prvom takvom projektu u Republici Hrvatskoj koji je sufinanciran iz programa ELENA, zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke, namijenjen za pripremu većih infrastrukturnih projekata europskih regija i gradova.

Projekt REGEA-e

Projekt je razvila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) za dvije hrvatske županije – Krapinsko – zagorsku i Zagrebačku, s ciljem inovativnog financiranja i pokretanja većeg opsega investicija u području javne rasvjete.
Postojeća javna rasvjeta na području Klanjca bila je zastarjela te su se učestalo pojavljivali kvarovi, a realizacijom ovog projekta zamijenjena je novom modernom rasvjetom. Rekonstrukcija je obuhvatila zamjenu postojećih rasvjetnih armatura koje su u velikoj većini bile s visokotlačnim natrijevim i manjoj mjeri živinim izvorima, novim LED svjetiljkama koje imaju garanciju od 10 godina. Na cijelom području grada ugrađeno je 656 novih svjetiljki.

ESIF kredit

Za realizaciju ovog projekta Grad Klanjec je dobio ESIF kredit HBOR-a u iznosu od 1.500.000 kuna, uz fiksnu kamatu od 0,25 posto na pet godina. Sredstva za otplatu kredita bit će osigurana od uštede za dosadašnje troškove električne energije i održavanje javne rasvjete. Projektom je, naime, predviđeno smanjenje potrošnje električne energije za minimalno 50 posto, a nova rasvjeta ujedno je i ekološki prihvatljiva, odnosno, značajno smanjuje svjetlosno onečišćenje te ima minimalni utjecaj na ljudsko zdravlje, ekosustav i troškove održavanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba