VELIKO FINALE JUBILARNOG 50. "BRANJA GROJZDJA": Na berbu u Vinariju Zdolc došao i predsjednik RH

MILANOVIĆ: To je naša domaća kapljica i zato, Zagorci, pijmo malo i pijmo dobro

Objavljeno: 26.09.2020. Jelena Jazbec

Jubilarno izdanje najpoznatije pregradske manifestacije, nakon cjelotjednog programa, završava danas, a s obzirom na to da zbog epidemiološke situacije ove godine neće biti središnjeg događaja, povorke beračica i berača, u vinogradu Vinarije Zdolc u Klenicama održana je svečanost 50. “Branja grojzdja”, kojoj je prisustvovao i predsjednik RH Zoran Milanović.

– Gledam ovih dana, zatvaraju se tvornice duhana i cigareta. Šteta, a opet, duhan, nikotin, katran je nezdrav i ako moram birati između cigarete i vina, nemam dileme, nisam nikad niti imao. Kao što su nam prije 45 – 50 godina poručivale reklame za vino, “Pij malo, pij dobro”, i moja poruka je sada – pij malo, pij dobro, pij zagorsko, dalmatinsko, slavonsko, istarsko, međimursko… Ono što je ljepota ovog i sličnih krajeva Hrvatske, jest što su mali i ekskluzivni, možda ne u smislu visoke cijene, ali to su mala, ugodna, intimna područja, to nisu plantaže od milijun hektara, kakve viđamo u Južnoj Americi i Francuskoj, ali to je naše domaće, zato, Zagorci – pijmo malo i pijmo dobro – poručio je predsjednik Milanović, koji se, uz glazbenu pratnju tamburaša KUD-a Pregrada, uputio u berbu, zajedno s ostalim uzvanicima, a riječima dobrodošlice dočekao ih je vlasnik vinarije Robert Zdolc.

Povratak korijenima

– Ovo je finale cjelogodišnjeg rada jer, kako kažu, vinova loza traži slugu, a ne gazdu, i utoliko je taj čin berbe slađi i draži – istaknuo je Zdolc, poželjevši prisutnima uspješnu berbu i dobru zabavu.
Direktorica Turističke zajednice područja “Srce Zagorja” Karolina Hostić ističe kako je posebno veseli što se posljednjih nekoliko godina manifestacija ponovno otvara u nekom od vinograda na području grada Pregrada, a što je i bila prvotna ideja već tridesetih godina.

– Iznimno mi je drago što se naš tim vratio korijenima i što ponovno beremo, što je davne 1939. bila ideja ljudi s velikom vizijom, koji su iz zagrebačke Palmotićeve ulice organizirali autobuse i vozili ih u ovaj krajičak naše domovine, u naša trsja u berbu – kazala je.
S njome se slaže i gradonačelnik Marko Vešligaj.

– Ovo je pedeseta obljetnica jedne sjajne, lijepe tradicije čiji korijeni sežu još u tridesete godine prošlog stoljeća, a od ’71. se neprekino se odvijala. Sada traje devet dana, s bogatim kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima, ali naravno da je središtu tradicija kojom je prožeto Hrvatsko zagorje, a to je tradicija uzgoja vinove loze i svega popratnoga, gdje je berba vrhunac. Drago mi je što smo se posljednjih godina vratili tradiciji i što otvaramo manifestaciju u vinogradu, nažalost, ove godine to nije bilo moguće, ali zato danas imamo ovu svečanost upravo ovdje – pojasnio je Vešligaj.

Turistički pokazatelji

Uz saborskog zastupnika Sinišu Hajdaša Dončića, u berbi je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Krapinsko – zagorska županija je posljednjih nekoliko godina imala nagli rast broj dolazaka i noćenja turista iz čitave Hrvatske, ali i iz dobrog dijela Europe jer smo shvatili da destinaciju moramo brendirati svi zajedno, a onda će i svatko pojedinačno svojom kvalitetom privući svoga gosta. To smo i uspjeli u našoj županiji. Najjača smo turistička kontinentalne destinacija, a manifestacije poput “Branja grojzdja” dodatna su ponuda našim hotelima, restoranima i OPG-ovima. Zagorje je sigurno vinska regija i zasigurno u Hrvatskoj nema regije koja je toliko napredovala u kvaliteti vina u zadnjih 20-ak godina – rekao je Kolar.
Kao i svake godine, organizirana je potraga za tajanstvenim grozdom, a najsretniju ruku ove je godine imao vlasnik Kamgrada, domaći sin i počasni građanin grada Pregrade Dragutin Kamenski.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba