Međimurska županija dobiva novi inovativni turistički proizvod

Na Mađerkinom bregu izgradit će se i opremiti Biciklističko – informativni centar s vidikovcem “Goričko sviralo”

Objavljeno: 24.09.2020. zagorjeinternational

Na najljepšoj točki Međimurja održana je početna konferencija projekta “CycleSeeing Attractour – CSA”, zahvaljujući kojem će se na Mađerkinom bregu izgraditi i opremiti Biciklističko – informativni centar s vidikovcem “Goričko sviralo”.
Vodeći partner projekta je Općina Štrigova, čiji je načelnik Stanislav Rebernik naglasio da je ideja o vidikovcu na Mađerki stara gotovo koliko i Općina.

– Aktivnosti oko projekta bile su vrlo kompleksne, ali sav trud se isplatio jer ćemo dobiti potreban objekt koji će uz Društveni dom i Svjetski centar Pušipela u Štrigovi, zaokružiti našu ponudu u jedinstvenu priču – kazao je Rebernik.
Da već posljednjih dvadesetak godina postoji težnja i želja za ovakvim sadržajem, potvrdio je i voditelj Turističke zajednice općine Štrigova Josip Mikec.
Uz Općinu Štrigova i TZ općine Štrigova, partner na projektu je mađarski Grad Nagykanizsa, a suradnici su biciklistički klub Mura Avantura iz Hrvatske i biciklistička udruga Termál Út Kis-Balaton iz Mađarske, dok je voditelj provedbe projekta Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, čija je zamjenica ravnateljice Ana Kralj predstavila detalje projekta.

Prekogranične regije

Nova turistička atrakcija obogatit će turističku ponudu općine Štrigova, atraktivne kontinentalne turističke destinacije poznate po crkvi svetog Jeronima u kojoj se nalaze freske poznatog slikara Ivana Rangera, brojnim vinogradima i vrhunskim vinima, biciklističkim stazama i sportskim manifestacijama, kao i kulturno – umjetničkim te eno – gastronomskim događajima. Nagykanizsa će izgraditi Eko centar za posjetitelje s pump track poligonom, a TZ općine Štrigova će u sklopu projektnih aktivnosti u suradnji s Gradom Nagykanizsa raditi na promociji prekograničnog područja. Izradom novih zanimljivih turističkih paketa, promovirat će prekogranične regije kao turističke destinacije s atraktivnom ponudom sadržaja za aktivni odmor. Označavanjem biciklističkih ruta u Međimurskoj županiji i regiji oko Nagykanizse, poboljšat će se prekogranična povezanost i omogućiti brojnim cikloturistima i ostalim posjetiteljima lakše snalaženje i pronalazak turističkih sadržaja.
Uvođenjem ETIS sustava (European Tourism Indicators System – Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima) cilj je pridonijeti unaprjeđenju održivog upravljanja destinacijama. Odlična prekogranična suradnja, nove turističke atrakcije, brojna kulturno – umjetnička događanja, zajedničke sportske manifestacije, inovativna mobilna aplikacija te kvalitetno označene biciklističke rute utjecat će na povećani broj dolazaka i noćenja turista i ojačati imidž pogranične regije kao turističke destinacije aktivnog odmora.

Još veće brojke

– Međimurska županija jedna je od najposjećenijih kontinentalnih destinacija u Hrvatskoj te iz godine u godinu učvršćujemo svoju turističku poziciju, no s obzirom na potencijal koji imamo, moramo težiti još većim brojkama. Dobivamo novi inovativni turistički proizvod kojim ćemo obogatiti turističku i biciklističku ponudu te stvaramo okvir kojim ćemo produljiti boravak gostiju u Međimurju jer na malom prostoru, unutar osam kilometara zračne linije, imamo Mađerkin breg, Svjetski centar Pušipela, Eko-turističku poučnu pješačku i biciklističku stazu “Svetomartinska Mura“ uz Mlin na Muri, Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami“ u Križovcu i “Matulov grunt” u Frkanovcu – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.
Ukupna vrijednost projekta je 1.463.966,46 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.244.371,48 eura. Provedba projekta počela je 1. rujna i trajat će 20 mjeseci, odnosno do 1. svibnja 2022. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter