U Krapini provedena javna akcija "Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih i prekršajnih djela"

“Građane najviše muči muk od strane institucija, što informacije o svojim pravima ne dobivaju pravodobno i što je sustav užasno spor”

Objavljeno: 24.09.2020. zagorjeinternational

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je provedbom javne akcije “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih i prekršajnih djela”, na sajmenom prostoru u Krapini.
Vendi Keserica, voditeljica SOS telefona i Savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije objasnila je da se radi o akciji koja je jedan od programa kojeg provodi Ženska soba u suradnji s 13 organizacija diljem Hrvatske, uz pomoć i podršku Ministarstva pravosuđa i uprave.

– U Krapini smo se okupili kako bismo promovirali aktivnosti same Mreže, koja itekako aktivno djeluje na području Krapinsko – zagorske županije. Glavne aktivnosti su nam telefonsko i osobno savjetovanje, koje nam je u ovo doba pandemije koronavirusa doduše malo otežano, ali unatoč tome pružamo pravne savjete, psihološku pomoć, kao i praktične savjete za sve žrtve i svjedoke koji se nalaze u fazi prije, tijekom, ali i nakon samog sudskog postupka – objasnila je Keserica, dodajući da su krenuli kao ideja da se povežu institucije i da se žrtvama i svjedocima kaznenih djela omogući puno veći dotok informacija o njihovim pravima.

– Primjerice, 2019. imali smo jako puno poziva i žrtava i svjedoka koji su koristili naše usluge, ove godine je to manje zbog pandemije, no i dalje smo vrlo aktivni putem poziva i mailova. Stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se svakako jave, da nam kažu svoje probleme i da ih mi potom, bilo da se radi o psihološkoj podršci ili o pravnim savjetima, dalje preusmjerimo, kako bismo im mogli pomoći da što bezbolnije prođu čitav postupak – poziva Keserica.

Problem društva

Na novinarski upit što ljude koji im se jave najviše muči, odgovara:

– Najviše ih muči taj neki muk koji dolazi od strane institucija, to što informacije o svojim pravima ne dobivaju pravodobno, što je sustav užasno spor i što se ne osjećaju da dobivaju prave informacije kada je njima potrebno – zaključuje Keserica.
Martina Gregurović Šanjug, županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, dodaje da se radi o još jednoj aktivnosti kojom se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se tradicionalno obilježava 22. rujna, jer je toga datuma 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu počinitelj vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio sutkinju, svoju bivšu suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku.

– Taj je tragičan događaj pokazao najgoru moguću posljedicu nasilja općenito. Stoga je ovo danas još jedna prilika da se iznova, kontinuirano podsjećamo na to da nasilje, a posebno ono rodno uvjetovano, nije privatan problem jedne obitelji ili jednog para, već da je to problem čitavog društva. To je problem svih nas kao pojedinaca, kao institucija, da kroz međusobnu suradnju i povezivanje izgradimo sustav koji neće imati toleranciju na nasilje, sustav koji žrtvi nasilja može u svakom trenutku pružiti punu podršku i sustav u koji će žrtva imati povjerenja, koji će je ohrabriti da se obrati i zatraži zaštitu, a onda i da je dobije pravovremeno i u mjeri koja je primjerena – objašnjava Gregurović – Šanjug.
Dodaje kako Krapinsko – zagorska županija u suradnji s CESI-jem od 2012. godine provodi program SOS telefona za žrtve nasilja u obitelji, a od 2017. godine ima i Savjetovalište za žrtve nasilja i obitelji.

– Usluga koja nedostaje na području županije je sklonište za žrtve nasilja u obitelji, a ono što nas veseli je da smo nakon dugo godina pred realizacijom početka rada skloništa, pitanje je mjeseca kada će početi s radom. Osnovana je u tu svrhu i ustanova “Dom za novi početak”, za smještanje žrtava nasilja u obitelji i pružanje savjetodavne podrške. Naš je cilj da na području županije imamo jednu takvu ustanovu koja će potpuno pokriti sve potrebe za smještanje žrtava nasilja s tog područja. Naime, godišnje imamo potrebu za 10-15 smještaja žrtava nasilja, tako da će kapacitet potpuno odgovarati tome, a kroz taj projekt želimo razviti i telefon za podršku ženama žrtvama nasilja, koji će im biti dostupan od 0 do 24 sata, jer činjenica jest da se nasilje najčešće događa vikendom, blagdanima i u večernjim satima – zaključuje Gregurović – Šanjug.

Traženje pomoći

Javnoj akciji se pridružila i Nina Očko, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ, koja je potvrdila da je s izbijanjem epidemije COVID-a 19 situacija za žrtve nasilja postala još gora.

– Teško je reći o kojim brojkama pričamo jer su one teško mjerljive u ovom trenutku, ali možemo govoriti o tome da su žrtve sada onemogućene u traženju pomoći izvan svoje obitelji. Naime, one su usred izolacije bile natjerane da borave s nasilnikom. Također, institucije koje se bave zbrinjavanjem žrtava bile su također dosta zatvorene i nisu imale uvjete za prijem – otkrila je Očko.
Inače, Savjetovalište za žrtve nasilja djeluje na adresi Trg svete Jelene 6 u Zaboku, a može se posjetiti utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati. Pozivi i posjeti SOS telefonu su u potpunosti anonimni, kao i online savjeti koji se svakodnevno mogu dobiti putem e-maila [email protected]. Praktične informacije i emocionalna podrška pružaju se radnim danom od 8 do 16 sati na broj telefona 049/492 – 688. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba