Ivana Brlić - Mažuranić svoj je stvaralački bogat život okončala samoubojstvom 21. rujna 1938. godine

Na današnji dan u Zagrebu je preminula najznačajnija spisateljica za djecu

Objavljeno: 21.09.2020. zagorjeinternational

Na današnji dan, 21. rujna 1938. godine, u Zagrebu je preminula Ivana Brlić Mažuranić, hrvatska književnica koja je u Hrvatskoj i u svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu.

Ivana Brlić Mažuranić rodila se 18. travnja 1874. godine u Ogulinu. Potječe iz poznate obitelji Mažuranića. Otac Vladimir bio je pisac, advokat i historičar. Djed Ivan bio je poznati političar, pjesnik i hrvatski ban koji je napisao ep “Smrt Smail-age Čengića“. Baka je bila Aleksandra, sestra poznatog pjesnika, pripovjedača i dramskog pisca Dimitrija Demetra.

Ivana se uglavnom školovala kod kuće, kratko vrijeme je išla u djevojačku školu u Zagrebu. Učila je francuski, njemački, ruski i engleski jezik. S obitelji se iz Ogulina prvo preselila u Karlovac, pa u Jastrebarsko i u Zagreb 1882. godine. Godine 1891. zaručila se s Vatroslavom Brlićem, a vjenčali su se 1892. godine na Ivanin rođendan u crkvi sv. Marka.

Nakon vjenčanja preselili su se u današnji Slavonski Brod. Imala je šestero djece. Pozornost na sebe skreće 1913. godine romanom za djecu Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Njezinim krunskim djelom kritičari smatraju zbirku pripovjedaka Priče iz davnine, objavljenu 1916. godine. Tijekom života patila je od bolesti depresije i nakon duge borbe s tom bolešću počinila je samoubojstvo u bolnici na Srebrnjaku. Pokopana je u obiteljskoj grobnici na Mirogoju. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba