Stižu nova pravila

CAPAK: Izolacija će od sada trajati 10, a ne više 14 dana

Objavljeno: 21.09.2020. zagorjeinternational

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio je kako će izolacija od sada trajati 10, a ne više 14 dana. Govoreći za N1 o novom dokumentu o koronavirusu koji će izdati, kazao je kako osoba nakon desetog dana izolacije više nije zarazna te da nema potrebe da i dalje bude u izolaciji.

– Što se tiče kriterija za testiranje, oni se bitno ne mijenjaju, osim što smo uveli učenike i studente u domovima i one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje. Prioritetne su skupine starije osobe i oni koji s njima rade, i treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom – rekao je Capak.

– Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti – smatra Capak.

Istaknuo je da su hospitalizirani oni koji imaju teži oblik bolesti, neku dodatnu kroničnu bolest ili komorbiditet.

– Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza. Od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji premine – kazao je Capak.

Zaključio je kako trenutno nema potencijalnih žarišta, ali treba da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride jer se tamo okupio veći broj ljudi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba