Sa zlatarskom gradonačelnicom Jasenkom Auguštan - Pentek razgovarali smo o aktualnim infrastrukturnim projektima na području grada

“Zlatar je veliko gradilište, a u tijeku su aktivnosti vrijedne 20 milijuna kuna”

Objavljeno: 20.09.2020. zagorjeinternational

– Zadnjih godina je radno i Zlatar je generalno veliko gradilište, no još je uvijek puno posla ispred nas – kaže gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, s kojom smo razgovarali o aktualnostima na području grada, te dodaje kako, kao i svako mjesto, Zlatar ima mnoge potrebe za unaprjeđenje životnog standarda mještana, no uvijek postoje financijska ograničenja.


– Sve potrebe se ne mogu odmah izvršiti jer smo limitirani financijskom situacijom koja je još lošija zbog pandemije, odnosno, koronavirusa koji je zahvatio cijelu Hrvatsku, ali i svijet. Bili smo primorani odgoditi neke projekte za sljedeću godinu, no većina infrastrukturnih projekata je pred završetkom, završena ili ugovorena u ovom narednom razdoblju – otkrila nam je Auguštan – Pentek i naglasila da je ovih dana završeno parkiralište ispred zgrade suda.


– U studenome nam još doduše preostaje i sadnja drveća. Dovršava se i most u Bajzekovom selu koji je značajan zbog velikog broja ljudi koji tamo žive. Nadalje, radi se važna cesta prema Domu zdravlja, u sklopu koje se gradi nogostup i sanira klizište, a naručeno je i asfaltiranje čak šest nerazvrstanih cesta u raznim naseljima na području grada – istaknula je gradonačelnica.
Također, kreće i vodovodna mreža prema Cetinovcu, čija je prva faza vrlo bitna jer se, pojašnjava gradonačelnica, planira povezati Zlatar s Mačem u završnoj fazi te spojiti stanovnike na vodovod.

Brojni projekti

Ulaže se i u uređenje groblja. Naručena je sadnja bilja na groblju Martinšćina, a izrađen je i troškovnik za glavu stazu na zlatarskom centralnom groblju. Također, plan je uložiti i u rasvjetu.


– Čeka se još i suglasnost za projekt rasvjete za ulice i naselja koje je nemaju. Do kraja godine ćemo objaviti natječaj i nabavu, a početkom iduće godine bismo trebali završiti taj veliki projekt – rekla je gradonačelnica i dodala da radovi ovdje ne staju, jer je tu puno planova za ovu godinu, ali i za početak iduće.

– Javljamo se konstantno na natječaje, čekamo rezultate, na nekima, poput onog za reciklažno dvorište, smo prošli administrativne provjere te očekujemo pozitivnu odluku – rekla je Auguštan – Pentek nazvavši projekt reciklažnog dvorišta vrlo bitnim za grad Zlatar.


– U ovom trenutku, radi se i na dječjem vrtiću, a kada sve te radove sa sredstvima EU fondova i raznih ministarstava stavimo zajedno, možemo reći da su u tijeku aktivnosti u vrijednosti 20 milijuna kuna – ističe gradonačelnica.

Tradicija ne smije propasti

Jesen je pred vratima, što znači da je vrijeme i za tradicionalnu zlatarsku manifestaciju “Dani kajkavske riječi”, koja je otvorena u petak, a zbog epidemiološke situacije se odvija u smanjenom obujmu.


– Dugo smo pratili situaciju i čekali zadnju odluku pred samo otvorenje. Zbog uputa Nacionalnog stožera i mjera koje su na snazi, neke aktivnosti nećemo organizirati na način kao što smo to činili do sada. Veće vanjske manifestacije morali smo ukinuti za ovu godinu, no kako tradicija ne bi propala, odlučili smo održati dječje manifestacije zbog kojih je i nastala sama manifestacija, a to su izložba “Čovjek čovjeku”, “Zbor malih pjesnika” i “Festival dječje kajkavske popevke”. Naravno, tu smo dodali još mnogo događanja, poput izložbe u galeriji, koncert u zlatarskoj crkvi i barokne večeri u crkvi u Belcu. Budući da nije bilo održavanja Dana grada u travnju, sada ćemo, u srijedu, dodijeliti svečana priznanja, plakete i zahvalnice građanima koji su doprinijeli gradu, promociji grada i uređenju. Vjerujemo da ćemo iduće godine moći održati sva događanja, pogotovo za posjetitelje koji dolaze u grad Zlatar, kao i svake godine – zaključila je optimistično Auguštan – Pentek. (ab, lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba