Lijepa priča iz općine Marija Bistrica

Vatrogasci i roditelji zasukali rukave, pa Vatrogasni dom pretvorili u – školu

Objavljeno: 20.09.2020. zagorjeinternational

Područna škola Laz u općini Marija Bistrica jedina je škola koja je gotovo u potpunosti uništena u potresu koji je 22. ožujka pogodio Grad Zagreb te dijelove Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije. Kako izvještava Radio Marija Bistrica, nakon procjene štete, odlučeno je da se ide u sanaciju zgrade, no, kada je izrađen projekt sanacije, troškovnik je premašio 2,4 milijuna kuna pa se počelo razmišljati o izgradnji novog objekta. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na sastanku održanom u Lazu u srpnju predložio je predstavnicima roditelja i članovima Školskog odbora izgradnju nove montažne zgrade, ali se čekalo izglasavanje Zakona o obnovi. On je nedavno izglasan u Hrvatskom saboru, ali za sada nema vijesti o rješavanju ovog slučaja.

Matična škola

Roditelji djece koja pohađaju Područnu školu Laz stoga su izrazili želju da se pronađe neko rješenje kako se djeca ne bi prevozila u matičnu školu u Mariju Bistricu, pa su članovi DVD-a Laz sa zadovoljstvom učenicima i učiteljicama Sandri Tomorad i Tatjani Flegar – Galoić ustupili na korištenje prostore Vatrogasnog doma. Naravno, Vatrogasni dom nije mjesto prilagođeno nastavi, pa je trebalo zasukati rukave, ali i uložiti.

Najveći dio posla odradili su članovi DVD-a Laz i roditelji. Sanirane su stepenice i dva sanitarna čvora. Glavna prostorija u Domu je pregrađena kako bi se dobio prostor za kuhinju i blagovaonicu. Namještaj je preseljen iz dosadašnje škole, uveden je internet, a u tijeku je i izrada plinskog grijanja. Sve je uređeno i prilagođeno za održavanje nastave.

Dvije smjene

Radove su financirali Krapinsko – zagorska županija i Općina Marija Bistrica, a 7. rujna potpisan je i ugovor o ustupanju prostora te je obavljen nadzor od strane Ministarstva. Dobivene su sve potrebne dozvole za rad i 28 učenika, od čega osmero u prvom razredu, moglo je krenuti na nastavu. Učenici su podijeljeni u dva odjela, a nastava se održava u dvije smjene. Iz škole su posebno zahvalni članovima DVD-a Laz, koji su nesebično ”udomili” učenike i učitelje i pred početak školske godine odradili veliki dio posla.

Jasna Petek

– Važno je da djeca mogu sigurno i kvalitetno prisustvovati nastavi. Time smo dobili i malo više vremena da donesemo kvalitetno rješenje jer troškovi adaptacije i popravka zgrade su veliki, pa razmišljamo o tome da se napravi jedna nova zgrada modularnog tipa. Odluka će uskoro biti donesena – rekla je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba