Zbog koronavirusa, pratnja na porodu u većini je hrvatskih bolnica zabranjena, što rastužuje buduće majke i očeve

“Dijete je zajedničko, a pratnja na porodu pravo, a ne luksuz. Pa živimo u 21. stoljeću!”

Objavljeno: 20.09.2020. Jelena Jazbec

– Očekivala sam da će suprug biti sa mnom na porodu, da će mi biti podrška i da ćemo zajedno dočekati svoje prvo dijete – kaže nam jedna 33-godišnja Zagorka koja je u iščekivanju svoga prvog djeteta, a činjenica da je Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, kao i većina drugih hrvatskih bolnica, zbog epidemije koronavirusa zabranila pratnju na porodu, iznimno je rastužuje.  

Ne rastužuje samo nju, već i preko 1700 drugih članova grupe “Pratnja na porodu”, koju je 15. kolovoza na Facebooku pokrenula 30-godišnja Amalija Bošnjak iz Osijeka, želeći na taj način senzibilizirati javnost o toj temi, a pod geslom: “Pravo, a ne luksuz”.

– Prije pokretanja grupe, slala sam e-poštu na adresu KBC- Osijek, no kada sam vidjela da odgovora nema, odlučila sam doći do više informacija i smatrala sam da će grupa u tome pomoći, kako meni, tako i drugima koji se nalaze u sličnoj ili istoj situaciji. Bila sam u pravu – otkriva nam Amalija, inače profesorica hrvatskog jezika koja također očekuje svoje prvo dijete.

Pitali smo je kakve su odredbe KBC-a Osijek.

– Odredbe KBC-a Osijek su da je zbog epidemiološke situacije i sanitarnih uvjeta, pratnja zabranjena. Nakon zamolbe ravnateljstvu da jasno odgovori, bez praznih fraza koje slušamo posvuda, odgovor je ponovno bio nalik prethodnima, koje su i druge žene dobivale. Na upit može li mi se savjetovati odlazak u drugu bolnicu ili nekakav siguran način poroda kod kuće kako bi suprug bio sa mnom, odgovor je išao u smjeru – “Idi tamo gdje misliš da je bolje”. Zaključno, nikakav interes za promjenu. Na pozive i upit zašto je pratnja zabranjena, odgovor je bio “Zbog korone”, a na dodatne upite poput onoga “Što ako suprug donese negativan test od manje od 24 sata'”, odgovor je bio da bi svi tako mogli i da ne može. Nije li upravo poanta da svi možemo? – pita se naša sugovornica.

Pretrage u bolnici

Na pokretanje Facebook grupe potaknulo ju je i to što je Nacionalni stožer civilne zaštite odluku o tome hoće li se dopustiti pratnja na porodu, prepustio svakoj bolnici zasebno, pa sada nisu jednaki kriteriji za sve roditelje u Hrvatskoj.

– Nije u redu da jedna bolnica dopušta pratnju, da u drugoj ovisi o smjeni, a u trećoj ne može nikako. Ovdje je važno naglasiti da ovo nije pobuna protiv zdravstvenih djelatnika, već samo ukazivanje na nepravilnosti koje su prošle kroz redove. Smatramo da na taj način možemo i trebamo dobiti podršku sviju koji su uključeni u proces kako bismo uspjeli apelirati na donositelje odluka. Smatramo da Stožer treba dati jasnu uputu koja će biti jednaka za sve i ići u korist građana. Nikako se ne može dopustiti da žene kada krene porod, sjedaju u automobil i kreću u neku drugu bolnicu, kako bi pratnja bila s njima. To nije dopustivo i mora se promijeniti – ističe Amalija, koja nam je otkrila i zašto joj je važno da otac njezina djeteta bude s njome na porodu.  

– Kao laik mogu jedino reći da svog supruga ne vidim kao osobu koja je manje važna u ovom procesu, koja ima manje prava od mene i koja zbog nekih situacija ili nečijeg nerada i lijenosti ne može svoje dijete dočekati i poželjeti mu dobrodošlicu na ovaj svijet – ističe inicijatorica grupe.

S njome se slaže i Zagorka s početka ovog teksta, koja je odlučila ostati anonimna.

– Ako je epidemiološka situacija zaista toliko dramatična, razumijemo, ali zašto su onda mjere popustile? Smiju se održavati skupovi, izbori, ljudi dolaze u bolnice u pretrage. I sama sam u OB Zabok išla na vađenje krvi, ispunila sam prijemni list na kojem su banalna pitanja poput toga kašljete li, kišete, jeste li imali temperaturu, izmjere ti temperaturu i to je to. Dakle, ti najnormalnije uđeš u bolnicu na pregled. Zašto to isto ne bi mogao ispuniti i suprug kada dođe u pratnju? On je podrška ženi u tom trenutku, a i dijete je zajedničko. Pa živimo u 21. stoljeću – kaže naša sugovornica, koja bi u prosincu trebala na svijet donijeti svoju bebu.

Zaposlena je u školi te će, kako kaže, bez straha odraditi cijeli rujan.

– Osjećam se dobro, da, svi se nosimo s rizikom, ali isto tako odem u shopping centar kupiti kolica za dijete, mogu se zaraziti. U školi nosim masku, držimo distancu i ne osjećam se ugroženo, pogotovo s obzirom na činjenicu da u Krapinsko – zagorskoj županiji za sada nema toliko zaraženih. Pazimo, peremo, dezinficiramo i to je to – kaže.

“Prijatelj djece”

Svjedoči nam i kako je njezin otac prisustvovao rođenju svoga sina, odnosno, njezina brata, te uvijek ističe da se radi o jednom posebnom osjećaju. Naravno, za muškarca koji to želi.

– U kafićima se može sjediti, izbori se mogu održavati, možemo ići u restorane i škole, a pratnja na porodu u bolnici nije dopuštena. Konkretno, u Općoj bolnici Bračak, koja je “Prijatelj djece” i koja je novoizgrađena bolnica, baš bi zato trebala imati mogućnost to osigurati. Zar se zaista svaki dan ondje rodi po 20-ero djece da se to ne bi moglo organizirati? – pita se naša sugovornica.

Odgovor smo, naravno, potražili u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

– Naravno da smo mi prijatelj i majki i djece, ali moramo smanjiti mogućnost zaraze na najmanju moguću mjeru. Jer najbitniji su majka i dijete koje se kod nas rađa. Naravno da promišljamo o odluci koju smo donijeli, ali s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i s obzirom na to da svi pušemo na hladno, jednostavno ostajemo pri tome. One stvari koju su nužne, mogu ići, a sve ono što nije nužno, jednostavno će morati malo pričekati. Ja razumijem trudnice, i sam sam roditelj, ali prije svega moramo razmišljati o sigurnosti jer vidimo kakve se stvari svakodnevno događaju oko nas. Nije da mi ne bismo željeli. Pa imamo majke koje borave uz svoju djecu na pedijatriji i to nije nikakav problem, ali one ne izlaze, u kontroliranim su uvjetima. Imamo i pacijente koji su u terminalnim fazama i u tim trenucima ih obitelj može vidjeti. Dakle, nismo rigorozni, ali smatramo da bismo na taj način mogli u bespotreban rizik dovesti i naše osoblje i naše pacijente. Dakle, sve je to zdravorazumski, nema tu nikakve zlobe. Teško je uvijek donijeti odluke koje će odgovarati svima, ali primarni je cilj sada spriječiti širenje zaraze. Imamo pritisak žena koje se ne slažu s nama, ali ne možemo svima ići na volju. Žao mi je što je to tako. Znam da im je teško, ali, vjerujte mi, i meni je bilo teško donijeti takvu odluku. Ja bih volio da toga nema, ali, nažalost, moramo živjeti s time i prilagoditi se. Naravno, to ne znači da se u dogledno vrijeme stvari neće promijeniti – kazao nam je ravnatelj bolnice Tihomir Vančina.

Tisuću poroda

Doznali smo i kako u OB Zabok očevi smiju posjetiti majku i novorođenče.  

– Naravno, također u reguliranim uvjetima, uz najavu, trijažu i sve ostalo što je potrebno – kaže Vančina te još jednom ponavlja da čitavo osoblje daje sve od sebe.

– I sami znate da radimo cijelo vrijeme, nismo stali niti u mjesecima kada je sve drugo oko nas stalo, obavljali smo preglede, operacije… Radili smo svoj posao savjesno, i radimo ga i dalje, najbolje što možemo. Ne bježimo od posla i zaista dajemo sve od sebe u okolnostima koje nisu nimalo lake – zaključuje Vančina.

Od voditelja Odjela za ginekologiju i porodništvo OB Zabok Rajka Fureša doznajemo kako se u toj bolnici godišnje obavi oko tisuću poroda, a Fureš i sam ističe kako mu je žao što je situacija takva kakva jest.  

– Svjesni smo trenutnih okolnosti i nadamo se da će se stanje s pandemijom što prije popraviti kako bi se ponovno mogla uvesti pratnja na porodu – kratko nam je rekao.

Jasno, ovakvi odgovori i dalje neće zadovoljiti majke koje su u iščekivanju svoga novorođenčeta i jedino što žele, jest taj trenutak podijeliti s ocem djeteta.

Amalija tako ističe da su već poduzeti mnogi koraci, poput slanja dopisa nekolicini bolnica, Društvu za ginekologiju, ministru, Stožeru, medijima, influencerima, grupama, drugim inicijativama i udrugama. – Dakle, pokušavamo na sve načine. Podršku za sada imamo od pojedinaca i nekolicine udruga, mediji nas poprilično ignoriraju, kao i ministar i Stožer, a od bolnica stižu iste šprance odgovora svima. Sljedeći korak? Javno okupljanje, što je teško jer su u pitanju trudnice, pa ćemo ipak pokušati sve prije toga – zaključuje naša sugovornica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba