Organizatori pozivaju sve zainteresirane na iduću, ujedno i posljednju radionicu

Uz plesnu radionicu i predavanje kliničke psihologinje, Humčani nastavili s projektom “Prevencija i liječenje demencije”

Objavljeno: 18.09.2020. zagorjeinternational

Predavanjem i plesnom radionicom nastavljene su rujanske aktivnosti u sklopu projekta “Prevencija i liječenje demencije” u Humu na Sutli. Predavanje pod nazivom “Demencija iz perspektive psihologa” održala je klinička psihologinja Gordana Kamenečki, koja radi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, na odjelu kardiološke rehabilitacije. Psihologinja je pojasnila pojam demencije, čime je ova bolest uzrokovana, na koje se vrste može podijeliti te koji su sve stadiji ove bolesti. S obzirom na to da oboljeli od demencije imaju poteškoća s kratkotrajnom memorijom, gube osjećaj za prostornu i vremensku orijentaciju, teško pronalaze adekvatne riječi, teže usvajaju nove sadržaje te, u kasnijim stadijima bolesti, trebaju pomoć drugih osoba u obavljaju svakodnevnih aktivnosti (hranjenje, održavanje osobne higijene, odijevanje, obavljanje nužde i sl.), psihologinja je kroz ovo predavanje veliku pažnju posvetila praktičnim savjetima za pristupanje oboljeloj osobi.

Test znanja

Sudionici su imali priliku sudjelovati u kratkom zajedničkom testu znanja, kroz koji se utvrdilo znanje o demenciji te uvriježenim mišljenjima koja dolaze uz nju. Istaknuvši kako postoji razlika između demencije i pseudodemencije, odnosno “lažne demencije” te kako se kojoj bolesti pristupa, psihologinja je predavanje privela kraju.


Nakon kratke okrijepe, ponovo je uslijedila plesna radionica s Lukom Halićem, profesionalnim plesačem, u pratnji njegove plesne i životne partnerice Jelene, u sklopu koje su sudionici imali prilike naučiti jednostavnu, a veoma zabavnu te starijim osobama prilagođenu koreografiju praćenu zvukovima country glazbe. S obzirom na to da je planirana još samo jedna plesna radionica, organizatori pozivaju sve, neovisno o području gravitiranja i dobi, da sudjeluju u projektnim aktivnostima 29. rujna.

Besplatan prijevoz

Za polaznike predavanja i radionica s područja Huma na Sutli organiziran je besplatan prijevoz. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije redovito se objavljuju na internetskoj stranici Općine Hum na Sutli i na Facebook stranici “Prevencija i liječenje demencije”. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba