Na prostoru kulturno - edukativnog vrta reGARDEN

“ZLATNA JESEN ZABOČKA”: Dodijeljene nagrade i priznanja vlasnicima najljepših zabočkih vrtova

Objavljeno: 17.09.2020. zagorjeinternational

Odbor za ekologiju Grada Zaboka tradicionalno već 27.  godinu u sklopu manifestacije “Zlatna jesen zabočka” dodjeljuje priznanja i nagrade najuspješnijim građanima za doprinos u uređenju okoliša, balkona, prozora i tradicijskih cvjetnjaka na području grada Zaboka. Eko patrola za ocjenjivanje je povodom izbora najbolje uređenih gore spomenutih lokacija  početkom mjeseca srpnja obišla cijelo područje grada Zaboka, a posebna pozornost posvećena je ekološkom i tradicionalnom aspektu uređenja i očuvanja okoliša. Ovog četvrtka, na  prostoru kulturno-edukativnog vrta reGARDEN, održana je dodjela priznanja i prigodan koncert Brass kvinteta iz zabočke Škole za umjetnost, grafiku i odjeću.


Ivan Hanžek, gradočelnik grada Zaboka, prisjetio se početaka akcije “Zlatna jesen zabočka”.

– Ovo je sve počelo kada je Zabok formiran kao grad, odnosno, kada je provedena reorganizacija lokalne samouprave. Tada je trebalo podići entuzijazam i lokalnu prepoznatljivost te osjećaj pripadnosti ovom gradu. Definitivno su takve aktivnosti, one koje stimuliraju ljude, važne za kreiranje identiteta i pripadnosti grada ljudima – rekao je Hanžek i dodao da je gradnja parka reGARDEN podrška građanima da uređuju svoje vrtove i posjede.

– Bitno je dodavati svrhu površinama koje do sada je nisu imali i spojit ćemo uskoro ovaj vrt s ulicom Đalski i budućim biciklističkim stazama – zaključio je Hanžek.


Tradicionalna aktivnost


Zamjenica gradonačelnika Zaboka, Valentina Đurek, rekla je nekoliko riječi o projektu reGARDENA.- Uočili smo ilegalni deponij odlaganja otpada i kako bismo to riješili smo krenuli u neke projekte i ideje. Uz pomoć Pučkog otvorenog učilišta, Regeneracije i Grada Zaboka, 2017. godine smo razrađivali te ideje i zapušteni prostor smo malo po malo pretvorili u park. Ovdje učenici Šudiga održavaju nastavu, biciklisti se mogu odmoriti ovdje, a uskoro ćemo sve to spojiti s biciklističkom stazom – izjavila je Đurek i dodala da je vrlo sretna što se tradicionalna aktivnost poput “Zlatne jeseni zabočke” može održati na toj lokaciji.

– Što se tiče Eko patrole, oni svoj nadzor i ocjenjivanje kreću od Špičkovine, preko Dubrave, Bračaka, Huma i Luga, spuštamo se u Grabrovec, preko Zabočkih brega, Tisanić jarka, Repovca, Gubaševa i Martinišća u grad Zabok. Grad je vrlo lijepo uređen iz godine u godinu, neki se stvarno trude i mnogima bi dali čak i svake godine nagradu, no volimo da nagrae budu ravnomjerno raspoređene – rekla je Đurek dodala da nagrada osvajaju i muškarci i žene.


Anđelko Švaljek, direktor Regeneracije, istaknuo je da je tvrtka dala velik doprinos ovoj inicijativi stvaranja urbanog vrta.

– Ovaj projekt spaja umjetnost i ekologiju i nakon tri godine ulaganja i ravitka ideja smo sretni i zadovoljni. Drago mi je da je nekad zapušten prostor devastiran na razne način postao lijep i ugodan park. Bitno je da vrtovi budu uređeni, da ne budu to samo ograđeni pašnjaci – zaključio je Švaljek i dodao da projekti kao reGARDEN pokazuju da ako ima volje, može se sve.


Održavanje nastave


Ravnateljica Šudiga, Božica Šarić, oduševljena je novom vizurom nekada neiskorištenih prostora.- Ovaj projekt je, po meni, bio vizionarski. U ovim nepogodnim uvjetima, razmještamo učenike iz učionica, nastojimo što više raditi na otvorenom, a ovdje provodimo i nastavu tjelesno zdravstvene kulture i nešto teoretske nastave. Prostor je također savršen za umjetničke aktivnosti, a djecu ovdje učimo i potičemo na pažnju prema okolišu i ekološki razvoj – rekla je Šarić.

Ovogodišnji nagrađeni za najljepše okućnice, vrtove, balkone i okoliš su Danica Jurinec, Andreja Gregurić, Jadranka Ivanek, Jasminka Kovarik, Marija Kušan, Mirjana Goluban, Valerija Telišman, Ružica Vrančić, Marica Sinković, Mirjana Tisanić, Elizabeta Bakran, Dragana Papišta, Željka Harapin, Martina Hrestak, Mirjana Šivalec, Sanja Sinković, Ana Roginić, Božena Očić, Filip Martinić, Dalibor Šivalec i Mirela Vešligaj. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba