Stiže novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Kažnjavat će se vozači električnih romobila

Objavljeno: 17.09.2020. zagorjeinternational

MUP je odlučilo zakonski regulirati prometovanje električnih romobila i sličnih proizvoda na električni pogon. U javnu raspravu uputili su “Obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama”.

U njemu se navodi da je u slučaju prometovanja električnih romobila i sličnih uređaja na električni pogon u praksi “uočeno nepostojanje mogućnosti izricanja prekršajnih sankcija”.

Postojeći Zakon o sigurnosti cestovnog prometa donesen je prije malo više od godinu dana, ali iako su na gradskim prometnicama već tada bile tisuće romobila, novim zakonom nije reguliran status tih vozila, koja mogu razviti brzinu veću i od 30 kilometara na sat.

U međuvremenu se na ulicama pojavila nova generacija električnih romobila koji razvijaju brzinu i do 70 kilometara na sat. Prema sadašnjim odredbama zakona oni se, moraju kretati samo prostorima namijenjenim pješacima. U MUP-u su prije godinu dana objašnjavali da se električni romobili moraju kretati površinama kojima se kreću i pješaci, a njihovi vozači imaju dužnosti i obveze pješaka. Kazali su da ne raspolažu podacima o sudjelovanju vozača električnih romobila u prometnim prekršajima i nesrećama te da njihov status neće posebno regulirati.

Njemačka, Francuska, Španjolska i Danska maksimalnu su brzinu električnih romobila ograničile na 20 kilometara na sat. U nekim zemljama njima mogu upravljati samo osobe starije od 14 godina i ne smiju se koristiti na pješačkim stazama. Kako će se zakonski regulirati korištenje ovih električnih prometnih vozila, znat će se kad bude predstavljen prijedlog izmjene zakona, javlja Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba