Policijska statistika za kolovoz

Broj prometnih nesreća u Zagorju porastao za šest, a broj alkoholiziranih sudionika za tri posto u odnosu na lani

Objavljeno: 17.09.2020. zagorjeinternational

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske su u kolovozu evidentirali 2186 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 1366 prekršaja, što iznosi 62,5 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Slijedi nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (95) i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (70). Utvrđeno je i 37 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 21 prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom, deset prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, osam prekršaja odbijanja alkotestiranja, četiri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige te dva prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta.

Bez poginulih

Zagorski policijski službenici su u kolovozu obavili očevid 52 prometne nesreće, što je za 6,1 posto više nego u kolovozu prošle godine. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, a u 15 nesreća s ozlijeđenim osobama, četiri su osobe zadobile teške, dok je 17 osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede. U prometnim nesrećama bila su 102 sudionika, od kojih je 19 sudionika ili 18,6 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 49 prometnih nesreća sudjelovalo 98 sudionika, od kojih je 15 ili 15,3 posto bilo pod utjecajem alkohola. Došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za četiri osobe ili 4,1 posto, kao i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 3,3 posto.

Najčešći uzrok

Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća. 14 nesreća ili 26,9 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene, tj. neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Zbog nepropisne i neprilagođene brzine ozlijeđeno je sedam osoba, od kojih je jedna osoba zadobila teške, a šest osoba lakše tjelesne ozljede. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 15 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota, s 18 obavljenih očevida, a najsigurniji utorak, s tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana bilo je razdoblje između 15 i 16 sati, s osam obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje između 6 i 8 sati, kada nije obavljen niti jedan očevid. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba