LIJEPA VIJEST: U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice od danas je otvoren Kabinet za ranu intervenciju

BESPLATNA USLUGA ZA DJECU S TEŠKOĆAMA, OD NAJRANIJE DOBI: “Ovo je program koji poboljšava kvalitetu života djeteta i obitelji”

Objavljeno: 17.09.2020. zagorjeinternational

Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice već dugi niz godina njeguje suradnju s lokalnom zajednicom te pruža usluge usmjerene na djecu s razvojnim teškoćama i njihove obitelji. U radu tijekom prethodnih godina, prepoznata je potreba za pružanjem skrbi djeci od najranijih dana. Uz podršku Krapinsko – zagorske-županije i donatora, stvoreni su preduvjeti za otvaranje Kabineta za ranu intervenciju, kao još jednog koraka prema osiguranju kontinuirane, stručne i sveobuhvatne podrške djeci s razvojnim teškoćama i njihovim obiteljima i to od prvih mjeseci života djeteta, pa sve do navršene šeste godine. Kabinet je s radom počeo danas, suvremeno je opremljen i djeluje u prostorima Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Usluge rane intervencije koje se ovdje pružaju, za roditelje su potpuno besplatne.

– Današnjem otvorenju prethodio je višegodišnji rad, pripremanje i stvaranje uvjeta, a sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći Krapinsko – zagorske županije – rekao je Antun Županc, ravnatelj COO-a Krapinske Toplice i dodao da je tijekom godina uloženo mnogo županijskih sredstava, od plaća zaposlenika i njihovih edukacija, do nabave namještaja, opreme i ostalih potrepština. Također, značajan dio sredstava osigurali su i Rotaract klub “Zagreb – Gradec”, humanitarnom akcijom “Dajmo im da osjete”, te poduzeće “Imago”, koje je osiguralo medijski prostor i podršku pri provođenju ove akcije.

– Humanitarna akcija je posljedično inicirala i niz privatnih inicijativa, odnosno, inicijativa fizičkih i pravnih osoba koje su se uključile kao donatori i time nam omogućili opremanje samog kabineta. Otvaranjem ovog kabineta, obogaćujemo već postojeću uslugu rane intervencije koja se provodi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i to tako što uvodimo edukacijsko – rehabilitacijski tretman kojeg provode naše stručnjakinje, praktičarke rane intervencije Zvjezdana Novina – Repovečki, Nikolina Kuhar, Magdalena Piljek – Žiljak te edukacijska rehabilitatorica Tihana Bešenić. Važno je naglasiti da kabinet počinje s radom odmah nakon ovog otvaranja i molimo roditelje da nam se jave e-mailom ili telefonski kako bi zakazali svoj termin u kabinetu – rekao je Županc.

Smanjivanje posljedica

Praktičarka rane intervencije Zvjezdana Novina – Repovečki objasnila je što je to rana intervencija.

– Radi se o nizu postupaka kojima želimo omogućiti što optimalniji razvoj djeteta i spriječiti neka funkcionalna pogoršanja te smanjiti posljedice već nastalog oštećenja. Rana intervencija namijenjena je djeci od samog rođenja pa do navršenih šest, odnosno, sedam godina, no u fokusu rane intervencije nije samo dijete, već i članovi obitelji, tj. skrbnici, roditelji, ali i braća i sestre djeteta s teškoćama u razvoju – rekla je Novina – Repovečki te dodala da se program provodi u kabinetu za ranu intervenciju, a provode ga edukacijski rehabilitatori koji zajedno s roditeljima kreiraju program.

– Kreiranjem tog programa, poboljšavamo kvalitetu života djece te omogućujemo djetetu s teškoćama i njegovoj obitelji što optimalnije uključivanje u lokalnu zajednicu – istaknula je Novina – Repovečki.
Zlatko Tenšek jedan od donatora koji su uvelike pomogli u uređenju i opremanju kabineta.

– Moja supruga i ja odlučili smo dio svoga slobodnog vremena i iskustva koje smo stekli u našoj profesionalnoj karijeri, dati u takozvani društveno korisni rad. Prvi kriterij po kojem smo smatrali da možemo pomoći u ovoj konkretnoj situaciji, jest da svoje slobodno vrijeme i znanje koristimo na projektima koji su vezani uz djecu koja su u nekom neravnopravnom položaju, ne svojom voljom. Bolest je odabrala njih i kao skupina su vrlo potrebiti. Drugi važan kriterij jest da projekti u kojima bismo mi uvijek voljeli sudjelovati, su projekti izvan našeg glavnog grada jer smo svjesni da manja mjesta također imaju velike potrebe. Prilikom našeg prvog i jedinog posjeta Centru, mi smo stekli dojam opravdanosti, izvedivosti, održivosti ovog projekta, i zbog potreba, koje su ovdje prisutne, ali i zato što smo dobili izuzetno dobru povratnu informaciju od ljudi s kojima smo ovdje bili u kontaktu. To nam je bila garancija da projekt ima perspektivu i da će se provesti do kraja. Smatram da je jako važno što je projekt realiziran u ovoj “ludoj” 2020. godini, koja nam je otvorila oči da vidimo koliko smo mali i nemoćni kad smo sami, zato bi moja poruka bila: okrenimo se jedni drugima, malom pomoći možemo učiniti da nekome život postane malo ljepši i veseliji – poručio je Tenšek.
U ime Rotaract kluba Zagreb – Gradec, obratila se Mirta Kuštan.

– Mi smo prošle godine pokrenuli humanitarnu akciju “Dajte mi da osjetim”, čiji je cilj bio pomoći Centru za odgoj i obrazovanje u opremanju sobe za ranu intervenciju, što smo i uspjeli. Zapravo smo željeli da u ovo naše malo mjesto dođe promjena i pomoć za one kojima je to najpotrebnije, a to su naša djeca – istaknula je Kuštan.

Veliko srce

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić zahvalio je svima koji su bili angažirani na projektu.

– Hvala svima koji su doprinijeli tome da Krapinske Toplice budu bogatije za još jedan set usluga, koji je fokusiran na najmlađe članove naše zajednice. Posebno izražavam zadovoljstvo što se ponovo u Krapinskim Toplicama dogodio jedan dobar splet, jedna dobra komunikacija između privatnog i javnog, institucija i osnivača i lijepog angažmana volontera i donatora – kazao je Svažić.
Zadovoljstvo nije krila ni zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– Nama je danas srce veliko k’o kuća. Mi već dugi niz godina razvijamo ranu intervenciju na području naše županije kroz nekoliko segmenata, a jedan od njih svakako je rad koji se odvija u ovoj ustanovi, a to je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Međutim, trebalo je pokriti i jednu čitavu lepezu poteškoća, a koje se odnose na djecu s poremećajima iz autističnog spektra, intelektualne teškoće, senzorne poteškoće… To smo pokrili ovim kabinetom koji danas otvaramo. Kroz rad Specijalne bolnice, samo u kolovozu se obavilo preko 3800 terapijskih postupaka, a odjel je posjetilo preko 300 pacijenata. Županija je pomogla da se na području rane intervencije educiraju četiri djelatnice, a kada sve zajedno zbrojimo, od 2016. godine Županija je za potrebe osiguravanja rane intervencije izdvojila preko milijun kuna. Moto ovog našeg kabineta je “Podrška, obitelj, suradnja”, a mogli bismo reći i “Kad se male ruke slože, sve se može”. Mi smo zajedno složili i male i velike ruke, da bismo zajedno došli do cilja. Za županiju koja je prijatelj djece, to je jako važan korak – istaknula je Petek.
Iz COO-a pozivaju sve zainteresirane, obitelji, predškolske ustanove, specijalističke pedijatrijske ordinacije, ordinacije obiteljske medicine, djelatnike centara za socijalnu skrb i ostalu zainteresiranu javnost da se jave na e-mail adresu [email protected] ili na broj telefona 049/500 – 667, gdje će dobiti više informacija o radu kabineta. (jj, lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba