Pedeseto izdanje tradicionalne pregradske manifestacije ipak će se održati, ali uz poštivanje epidemioloških mjera

Ovogodišnje “Branje grojzdja” bez povorke berača, “Vinske popevke” revijalne, a na središnju svečanost dolazi predsjednik Milanović

Objavljeno: 16.09.2020. zagorjeinternational

Posljednjeg tjedna u rujnu u Pregradi se tradicionalno održava manifestacija “Branje grojzdja”, čiji je cilj njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati tradicijsku kulturu pregradskog kraja.
Ove godine manifestacija bilježi svoju 50. obljetnicu, a održat će se od 20. do 26. rujna, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. U nešto manjem obujmu, ovaj veliki jubilej proslavit će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera i uputa Stožera civilne zaštite RH.
Program započinje ove nedjelje, ranom zorom na jezeru Gorica, gdje se održava natjecanje u lovu ribe udicom na plovak. Tijekom jutra kreće i pohod planinara kunagorskim stazama. U popodnevnim satima na igralištu Nogometnog kluba Pregrada odigrat će se utakmica 1. ŽNL, u kojoj će snage odmjeriti NK Pregrada i NK Klanjec. Od 17 sati program se seli na terasu Gradske kavane, gdje će Amatersko dramsko kazalište iz Svetog Križa Začretja izvesti predstavu “Ordinacija”, a potom na Trgu Gospe Kunagorske slijedi predstavljanje knjige “Branje grojzdja – retrospektiva”, u kojoj je opisano 50 godina veselja, tradicije i uspomena s ove najpoznatije pregradske manifestacije.

Nekoliko koncerata

Tjedan koji slijedi ispunjen je raznovrsnim sadržajima. U ponedjeljak Osnovna škola Janka Leskovara organizira “Berbarije za one malo starije”, utorak navečer rezerviran je za predstavljanje albuma “Tri metra od mora” Andrije Rudića na terasi Gradske kavane, a u srijedu u 19 sati bit će otvorena izložba pod nazivom “Podravska naiva u Pregradi”, u organizaciji Muzeja grada Pregrade.
S obzirom na to da se diljem Europe od 23. do 30. rujna održava Europski tjedan sporta, Turistička zajednica područja “Srce Zagorja”, kao nositelj titule Europske zajednice sporta 2021., priključila se programu događanjima u sklopu manifestacije “Branje grojzdja”. Tako će se u četvrtak, 24. rujna, na igralištu NK Pregrada održati mini turnir veterana NK Pregrada, NK Straža i NK Desinić, a dan kasnije na istom mjestu održat će se otvorenje pomoćnog igrališta od umjetne trave, nakon čega slijedi tradicionalni nogometni Kup mjesnih odbora grada Pregrade.
Kao i svake godine, u zabavnom dijelu programa, manifestacija donosi nekoliko koncerata, koji također započinju u četvrtak, 24. rujna, kada će na Trgu Gospe Kunagorske nastupiti pregradski Kmeti, kojima će se na pozornici pridružiti Klapa Brv i Rajko Suhodolčan. Petak, 25. rujna, rezerviran je za festival “Vinske popevke i napitnice”, u organizaciji Kulturno – umjetničkog društva Pregrada i koji će ove godine biti revijalnog karaktera, a večer će upotpuniti akustična izvedba zabavne glazbe. Istog dana u 18 sati otvara se i tradicijski sajam te izložba namještaja od starih bačvi.

Tajanstveni grozd

U petak će se održati Dječje berbarije u organizaciji Dječjeg vrtića “Naša radost”, a bit će postavljen volonterski kutak projekta “URBACT Volunteering cities”, kao i kutak za mlade u sklopu projekta “Za mlade u Pregradi: Gradski program za mlade 2021. – 2025.”
Zbog poštivanja epidemioloških mjera, ove godine neće se održati povorka beračica i berača, već manifestacija završava u subotu, 26. rujna, svečanošću 50. Branja grojzdja u Vinariji Zdolc, kojoj će prisustvovati i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Uz tradicionalnu berbu, glazbu i veselje, održat će se i potraga za tajanstvenim grozdom.
Toga dana u prijepodnevnim satima Šahovski klub Pregrada održava brzopotezni šahovski turnir za seniore u Lovačkom domu, a od 16 sati Savjet mladih priređuje Moto – alku, nakon koje slijedi rock’n’roll predah uz Onaj drugi i Hands & Voice na Trgu Gospe Kunagorske, u sklopu projekta “Za mlade u Pregradi”, a uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja “Srce Zagorja”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba