VANDALIZAM NA KRUŽNOJ STAZI HUŠNJAKOVO: Uništene edukativne table, stolovi, klupe, rukohvat i tobogan

“Ovo je znak nepoštovanja. Cilj projekta bio je privući mlade u prirodu, ali ne s namjerom da je uništavaju”

Objavljeno: 16.09.2020. zagorjeinternational

Na kružnoj stazi Hušnjakovo kod jezera Dolac u Krapini, uništene su i oštećene edukativne table te stolovi i klupe za odmor. Nestale su edukativne ploče te brojač za posjetitelje, uništen je rukohvat, tobogan, a stolovi su oštećeni od paljenja vatre i urezivanja oštrim predmetima.

Edukacija i rekreacija

Kružna staza Hušnjakovo otvorena je u kolovozu 2018. godine, a namijenjena je posjetiteljima različite dobi i interesa, naročito mlađoj populaciji, te je zamišljena kao mjesto za edukaciju i rekreaciju. Na stazi se nalazi osam interpretacijskih točaka s elementima kao što su interaktivne ploče, geološki stup, špilja s pogledom i vremeplov u obliku tobogana, na kojima se nalaze zanimljivosti o životu neandertalaca.

EU projekt

Kružnu stazu je uredila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, u sklopu EU projekta “Enjoyheritage”, i na taj način oplemenila i unaprijedila prostor na kojem se nalazi. U projekt uređenja staze, koji se sastojao od izrade projektne dokumentacije, uređenja prilaznog puta do jezera Dolac te izrade i postavljanja posjetiteljske infrastrukture, uloženo je 627.741 kuna. Cilj projekta bio je privući mlade u prirodu, ali ne s namjerom da je uništavaju. – Nažalost, uništavanje imovine na Kružnoj stazi Hušnjakovo pokazatelj je nepoštovanja prema prirodi, prema onima koji taj prostor nastoje oplemeniti i najvažnije, prema samima sebi – poručili su ogorčeni djelatnici Javne ustanove. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba