Održana 27. sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice

“Najbolji dokaz da se u općini gospodari dobro, jest to da usprkos korona krizi i potresu, nije zaustavljen niti jedan veliki projekt”

Objavljeno: 16.09.2020. zagorjeinternational

U Domu kulture u Mariji Bistrici u utorak je održana 27. sjednica Općinskog vijeća. Na dnevnom redu našao se Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna općine, kao i izvršenja programa koji su njegov sastavni dio.
Ukupni prihodi općine Marija Bistrica, zajedno s proračunskim korisnicima, odnosno Dječji vrtićem “Pušlek” i Općinskom knjižnicom i čitaonicom, realizirani su u iznosu od 11.137.400 kuna ili 23,81 posto od plana. Prihodi od poreza na dohodak 3.377.112 kuna, što je za 2,7 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Prihodi proračuna bez proračunskih korisnika u prvih šest mjeseci ove godine iznose 10.847.248 kuna, a rashodi iznose 13.511.676 kuna, čime je stvorena razlika od 2.664.427 kuna u korist rashoda. Razlika se povećava za rezultat poslovanja iz prošle godine, koji iznosi 1.605.731 kunu, pa konačni rezultat poslovanja iznosi 4.270.158 kuna. Dobiveni rezultat poslovanja prenosi se u naredno razdoblje u kojem će se manjak prihoda raspodijeliti na buduće rashode poslovanja u 2020. godini.

Šteta od potresa

Na dnevnom se redu našlo i izvješće načelnika za prvih šest mjeseci ove godine, u kojem se načelnik osvrnuo na odrađeno po pitanju komunalne, prometne i turističke infrastrukture, ali i na velike projekte poput izgradnje novog vrtića, reciklažnog dvorišta, mrtvačnice i proširenja groblja, kao i na događaje u prvih šest mjeseci koji su utjecali na djelovanje Općine – koronavirus i potres. Kako je rekao načelnik, Općina je reagirala na te događaje, pa su roditelji vrtićke djece bili oslobođeni plaćanja vrtića u vrijeme dok on nije radio ili djeca nisu išla u vrtić, a zbog krize, umanjene su obveze najviše pogođenima po pitanje naknade za najam prostora ili komunalne naknade.
Načelnik je svom u izvješću podsjetio i na štetu koju je na području općine izazvao potres.

– Ukupno 12 objekata nije više za stanovanje, a u suradnji s Civilnom zaštitom Republike Hrvatske nabavljena su četiri stambena kontejnera za obitelji koje se nisu snašle na neki drugi način. Ukupna šteta na području općine procijenjena je na 17 milijuna kuna – rekao je Milički, dodavši i kako su usprkos svemu u tijeku brojni radovi na komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, a koji su u bitnoj mjeri sufinancirani EU sredstvima.
Reciklažno dvorište krenulo je tako s radom prošlog tjedna, izgradnja novog vrtića je pri kraju, a počeli su i radovi na izgradnji nove mrtvačnice i proširenju groblje. Uređen je Dom kulture te su provedeni projekti “Newlight” i “WIFI4EU”. U zaključku svog izvješća, načelnik je naglasio kako su svi projekti i aktivnosti u službi podizanja kvalitete životnog prostora stanovnika, uz napomenu kako je većina kapitalnih, kao i nekolicina manjih projekata, sufinancirana EU sredstvima.

Smatram da smo spremno odgovorili na uistinu velike izazove poput koronavirusa i potresa i da znanjem, zajedništvom i vizijom možemo i dalje raditi na unaprjeđenju naše općine – zaključio je načelnik Milički.

“Lijepa Bistrica”

Spomenuo je i dobro poslovanje komunalnog poduzeća “Lijepa Bistrica”, dodavši kako je cijena odvoza otpada za građane najniža u okruženju, dok je predsjednik Vijeća Teodor Švaljek rekao kako je dokaz da se u općini gospodari dobro to da usprkos korona krizi i potresu, nije zaustavljen niti jedan veliki projekt.
Općinsko vijeće je prihvatilo i Odluku o izmjenama Odluke o osnivanju Dječjeg vrtića Marija Bistrica, a riječ je zapravo o promjeni adrese sjedišta vrtića, koja se prebacuje na novi vrtić, čija je izgradnja pri kraju. Nova adresa vrtića je Stubička cesta 17c, a vezano uz dječji vrtić, Vijeće je donijelo i odluku o imenovanju članova Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Pušlek” Marija Bistrica iz reda osnivača. Imenovani su pročelnica u Općini Branka Herceg, zamjenica načelnika Dubravka Bartolović i profesorica u OŠ Marija Bistrica Ivančica Hopek – Kramar. Mandat članova Upravnog vijeća traje četiri godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba