"U znanju je moć, postanite moćni", poručila je načelnica Ljubica Jembrih mladim žiteljima svoje općine povodom početka nove školske godine

“U općini Lobor pravilo je da svi koji zadovolje uvjete, dobiju stipendiju, a prvog dana škole sve osnovnoškolce dočeka poklon iznenađenja”

Objavljeno: 14.09.2020. JJ

Počela je nova školska godina, s mnoštvom izazova, mjera i ograničenja, a tim povodom s načelnicom Ljubicom Jembrih razgovarali smo o ulaganjima Općine na području obrazovanja.
– Već godinama Općina Lobor sudjeluje u nabavi udžbenika i radnih bilježnica svojim osnovnoškolcima, a s time nastavljamo i ove godine. U nabavu radnih bilježnica uključila se i Krapinsko – zagorska županija, koja sufinancira 50 posto osnovnog dijela, a 50 posto osigurava Općina. Iznos je bio nešto veći od 50 tisuća kuna – ističe načelnica.
Uz to, Općina samostalno kupuje radni materijal – kutiju za Tehničku kulturu i likovnu mapu za osnovnoškolce. Također, na početku svake školske godine prvašićima, ali i svim ostalim osnovnoškolcima, Općina daruje poklon iznenađenja uz prvi dan nastave. Tako su ove školske godine prvašići dobili poklon iznenađenje, a svi učenici majice za tjelesni i po dvije platnene maskice.

Daroviti učenici

– Kroz cijelu školsku godinu pokušavamo maksimalno pratiti i olakšati roditeljima razdoblje školovanja njihove djece i to oni znaju i cijene. Uključili smo se i u sufinanciranje učeničkih domova učenika srednjih škola, a sufinanciramo i prijevoz naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca s 32.000 kuna. Pokrenuli smo i projekt nagrađivanja darovitih učenika na kraju osnovne škole, s 5500 kuna. Vrijedi istaknuti i da tijekom cijele školske godine sufinanciramo odlaske naših učenika na izlete, u Školu u prirodi i slično. Sve projekte koje škola provodi, mi pratimo jer cilj nam je pomoći roditeljima koliko god možemo – kaže loborska načelnica.
Općina Lobor brine i o najmlađim stanovnicima, pa tako financira predškolu te igraonicu tijekom cijelog ljeta, budući da Lobor još uvijek nema dječji vrtić. U tu se svrhu izdvaja više od 56 tisuća kuna.
– Iznimno nam je važno da imamo organizirani rad za rani predškolski odgoj i obrazovanje za djecu od tri godine nadalje – ističe Jembrih.
Svake godine objavljuje se i natječaj za učeničke i studentske stipendije, vrijedan više od 60 tisuća kuna.

Sigurnost djece

– Kod nas je pravilo da svi oni koji zadovolje uvjete, dobiju stipendije. Dosad smo uvijek
stipendirali sve učenike i studente koji su zadovoljili uvjete i nikoga nismo odbili, a u tom smjeru ćemo nastaviti i dalje – povećavamo stipendije prema potrebama, odnosno prema prijavama – kaže načelnica, te dodaje kako će, zbog složene epidemiološke situacije i nastojanja da se djeci omogući siguran boravak u školi, nova školska godina biti jedna od najzahtjevnijih dosad.
– Moramo svi zajedno raditi za sigurnost djece i da se ona vrate u školske klupe jer im je
potrebna socijalizacija. Mi u općinskoj upravi i naš općinski Stožer civilne zaštite spremni
smo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo učiteljima, učenicima i njihovim roditeljima da se što lakše i bezbolnije prilagode ovoj situaciji. Sve prostore škole već smo dva puta od strane stručnih službi dezinficirali te u dogovoru s djelatnicima škole nastojimo udovoljiti svim epidemiološkim mjerama – ističe Jembrih, koja je svim učenicima i profesorima poželjela sretan i radostan početak školske godine uz poruku: U znanju je moć, postanite moćni!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba