Uz popratni atrkativni aero-program, u Gornjoj Stubici održani 23. "Susreti za Rudija", u čast heroja Rudolfa Perešina

KRIŽANEC: Riskirao je mnogo za dobrobit Hrvatske. Ovaj memorijal održava se u znak vitezu hrvatskog zrakoplovstva, ali i u ime svih ostalih koji su se borili za našu domovinu

Objavljeno: 13.09.2020. zagorjeinternational

Ove nedjelje, održali su se 23. “Susreti za Rudija”, događaj koji se organizira u čast palom pilotu Rudolfu Perešinu. Iako u malo drugačijem izdanju zbog epidemioloških mjera, i ovogodišnja manifestacija ponudila je  bogat letački program, u kojem su nastupili američki lovac F-16, Krila oluje, helikopteri, MiG 21, JAS-39 gripen iz Mađarske. Zbog trenutne situacije, nije bilo organiziranih mjesta za okupljanje većeg broja ljudi, pa su izostali zabavni program u šatoru i koncerti.

Jasmin Krizmanić, načelnik Općine Gornja Stubica, naglasio je veličinu Rudolfa Perešina.


– Rudolf Perešin istinski je heroj Domovinskog rata. Njegova ljubav prema domovini i osjećaj ljudske i profesionalne dužnosti odveli su ga u društvo ostalih naših istinskih heroja, prema kojima je on pokazivao divljenje. Kao znak uspomene na Rudija, u njegovom rodnom Jakšincu gradimo spomen hižu Rudolfa Perešina – rekao je Krizmanić i zahvalio Krapinsko – zagorskoj županiji što su prepoznali vrijednost ovog projekta i odlučili ga financijski poduprijeti te Društvu “Rudolf Perešin” osmišljavanju tog projekta i cijele ideje.


Njegovanje tradicije

– Usprkos ovim čudnim vremenima, čestitam  i zahvaljujem organizatorima ovog aeromitinga, najvećeg u području, što su uspjeli organizirati ovaj događaj i ove godine – rekao je zamjenik krapinsko – zagorskog župana, Anđelko Ferek – Jambrek.

– Ovo je najmanje kako mi možemo iskazati poštovanje, a to će nam biti i obaveza u nadolazećim desetljećima – rekao je Ferek – Jambrek i potaknuo sve okupljene na daljnje njegovanje tradicije i održavanje događaja u čast Rudolfu Perešinu.


Tomislav Ivić, državni tajnik, izaslanik ministra obrane, naglasio je važnost obitelji Perešin za ovaj događaj.

– Hvala obitelji Perešin, Rudolfovoj supruzi, djeci i unucima. Trebate biti ponosni na njega. Njegova rečenica da on neće pucati na svoj narod, učinila ga je itekakvim herojem. On je heroj među hrvatskim narodom. On sve ovo gleda s neba i vjerujem da je vrlo zadovoljan – rekao je Ivić.

Izaslanik Grada Zagreba, Miodrag Demo, naglasio je da je pravi heroj može usmjeriti MiG prema Austriji i samo pravi čovjek može reći da neće pucati na Hrvate.


– Svojim djelovanjem, učvrstio nas je u uvjerenju kako samo o nama i našem zajedništvu ovisi naša budućnost. Ponosan smo što smo Rudijev avion vratili u našu domovinu, a za to posebno moramo zahvaliti bivšem ministru Krstićeviću – rekao je Demo i dodao da će mnogim nadolazećim vojnim pilotima, djeci koja su došla vidjeti avion danas, Rudolf Perešin biti uzor. – Neka i dalje ovi susreti budu znak naše ljubavi prema Rudiju – zaključio je Demo.



Za dobrobit i slobodu domovine

Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, Michael Križanec, zahvalio je organizatorima što se nisu pokolebali pod ovim nepogodnim okolnostima.

– Ovakav pristup i zajedništvo svjedoče duh Rudija. On je stavio slobodu, ponos, čast i hrvatsko srce ispred sebe i svoje obitelji. Riskirao je mnogo za dobrobit Republike Hrvatske. On je krenuo, vodio i na kraju se žrtvovao. Najveća nagrada je sloboda naše domovine. Zbog njega, i zbog njemu sličnih, mi imamo danas priliku i obavezu čuvati spomenik na njih. Ovaj memorijal održava se u znak vitezu hrvatskog zrakoplovstva, ali i u ime svih ostalih koji su se borili za našu domovinu – zaključio je Križanec.

U sklopu nedjeljnog programa, preletjeli su avioni MiG-21 , helikopteri  MI-171Sh, izvedena je pokazna vježba iz helikoptera BELL 206 te akro zona PILATUS PC-9 slovenske vojske.  Okupljeni su svjedočili i nastupu borbenog aviona JAS 39 – GRIPEN, akro grupi “Krila Oluje”, PILATUS PC-9 zrakoplovima te nastupu helikoptera USAF , HH-60 BLACK HAWK , Sjedinjenih Američkih Država.  Također, nastupio je i F-16 FIGHTING FALCON , Sjedinjenih Američkih Država, a za kraj, preletjeli su MiG-ovi 21. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba