Rektor Svetišta MBB blagoslovio radove i gradilište nove mrtvačnice i groblja u Mariji Bistrici

Uz novu mrtvačnicu i novih 156 grobnih mjesta, izgradit će se i prostor za odavanje počasti hrvatskim braniteljima

Objavljeno: 12.09.2020. zagorjeinternational

Rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, preč. Domagoj Matošević, u četvrtak je blagoslovio radove i gradilište nove mrtvačnice i groblja u Mariji Bistrici. Riječ je o radovima u sklopu projekta “Rekonstrukcija i proširenje groblja u Mariji Bistrici s pomoćnom zgradom i novom mrtvačnicom”, iz Podmjere 7.4. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. Projekt je vrijedan 9.560.000 kuna, a komponenta koja se sufinancira iz spomenute mjere iznosi šest milijuna kuna.

Veliki događaj

Prije blagoslova, načelnik Josip Milički zahvalio je svim suradnicima, podsjetivši da je Marija Bistrica jedna od rijetkih općina koja je dobila sredstva za ovu svrhu.

– Ovo je uistinu veliki događaj za Mariju Bistricu, jer mrtvačnica, koja je tu u blizini, u 2020. godini niti izgledom niti funkcionalnošću nije zadovoljavala dostojanstvene ispraćaje naših najdražih, pa vjerujem da je to veliki iskorak u ovom dijelu skrbi za naše najmilije i vjerujem da će to biti jedna lijepa slika i razglednica iz Marije Bistrice, ali i iz našeg Svetišta – rekao je Milički te se osvrnuo na suradnju s Ministarstvom branitelja.

– S ministrom Tomom Medvedom dogovoreno je da će na novom proširenom dijelu groblja biti jedan prostor, mali trg, koji će biti namijenjen za odavanje počasti hrvatskim braniteljima i svima koji su ugradili sebe u stvaranje hrvatske države. Projekt će financirati Ministarstvo branitelja, a prilikom hodočašća vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu, na tom mjestu će biti polagani vijenci, prije liturgijskog dijela hodočašća – otkrio je Milički.
Na važnost ovog projekta osvrnuo se i preč Matošević.

– Groblja su sigurno jedan od najvažnijih sadržaja u jednom mjestu, u jednoj općini i zapravo su slika tog mjesta i te općine. Tamo gdje su groblja lijepa i uređena, to je slika svih onih koji tu žive. I znamo koliko je važno da sprovod bude jedan dostojanstven čin, jedan čin molitve i vjere, ali i čin jednog pijeteta i ljudske ljepote. Iz tog razloga vjerujemo i zahvalni smo Gospodinu da će ova novouređena mrtvačnica i groblje doprinijeti dostojanstvu liturgijskog slavlja sprovoda, ali i ljepoti čitavog našeg mjesta – rekao je preč. Matošević.

Posvećeni kamen

Ovom svečanom činu prisustvovali su i nekadašnji rektor Svetišta MBB mons. Zlatko Koren, danas kanonik prvostolnog kaptola zagrebačkog, predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek, predstavnici izvođača radova (MDK Građevinar) i nadzora (JAM-ING), te djelatnici i vijećnici Općine Marija Bistrica.
Načelnik Milički dotaknuo se još jedne zanimljivosti vezane uz projekt.

– Posebno zahvaljujem i donedavnom i sadašnjem rektoru Svetišta Majke Božje Bistričke što nam je ustupljen posvećeni kamen koji je ostao prilikom posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Mariji Bistrici 1998. godine, te će on biti ugrađen u pročelje nove mrtvačnice – istaknuo je načelnik.
Nova mrtvačnica bit će površine 340 četvornih metara, od čega je 200 četvornih metara zatvorenog prostora te još 140 četvornih metara natkrivenog prostora, pod koji može stati 200-tinjak ljudi. U planu je i 516 novih grobnih mjesta, što bi ukupno bilo 2000 ukopnih mjesta. Osim mrtvačnice i ispraćajnog trga, u planu je i 11 grobnih polja te dva polja urni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba