U Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena je izložba “Čuvari baštine – muzeji, zbirke KUD-ova, pojedinci“

“Riječju, fotografijama i originalnim predmetima želimo predstaviti tradicijsko ruho i ostalu vrijednu baštinu Muzeja Moslavine“

Objavljeno: 12.09.2020. Jelena Jazbec

Muzej “Staro selo“ Kumrovec domaćin je izložbe autorice etnologinje i muzejske savjetnice Slavice Moslavac, pod nazivom “Čuvari baštine – muzeji, zbirke KUD-ova, pojedinci“, koja je otvorena u subotu. Njome se nastavlja 25 godina duga suradnja kumrovečkog muzeja i Muzeja Moslavine iz Kutine, točnije, njihovog etnografskog odjela.

– Veliko nam je zadovoljstvo što smo i u ovim izazovnim vremenima uspjeli nastaviti suradnju. Tijekom dva tjedna će posjetitelji našeg muzeja moći upoznati materijalnu i nematerijalnu baštinu Moslavine, koju je kroz umjetnička djela, panoe i istraživanja, predstavila autorica Slavica Moslavac – otkrila nam je Tatjana Brlek, viša kustosica i muzejska pedagoginja u “Starom selu“.

Do 29. rujna

Izložba se može razgledati do 29. rujna, a izložene su narodne nošnje Moslavine i Posavine koje su prezentirane kroz umjetnički izričaj slikara moslavačkog kraja te dio tradicijskog veza na poculicama i odjevnim predmetima.

Više o izložbi rekla nam je muzejska savjetnica i voditeljica etnografskog odjela Muzeja Moslavine te autorica izložbe Slavica Moslavac.

– Radi se o izložbi koja sadrži dva elementa – “Čuvari baštine“ koji su i bili u postavu u Kutini i “Baština okom umjetnika“, dakle, umjetnici koji rade na temu baštine. Željeli smo to predstaviti jer od sredine 19. stoljeća ipak su neki ljubitelji tradicijskog ruha željeli ovjekovječiti, bilo akvarelom, bilo pisanom riječju ili na neki drugi način, za buduće generacije što je u tom trenutku izuzetno važno i što su znali da će tijekom vremena nestati. Dakle, muzeji i zbirke su vrijedni čuvari baštine, ali i pojedinci su isto tako oni koji to čuvaju. Zato smo željeli riječju, fotografijama i originalnim predmetima pokazati što čuvaju muzeji, odnosno, umjetnička djela na temu tradicijskog ruha i ostale baštine koja se čuva u Muzeju Moslavine – rekla nam je Moslavac.  

Novi segment

Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec kaže kako je veseli što se usprkos ovim čudnim vremenima odvijaju ovakvi programi.

– Ovo je primjer dugogodišnje muzejske suradnje s Muzejem Moslavine i našom dragom kolegicom Slavicom Moslavac, koja nam gotovo svake godine u Muzej “Staro selo“ donese neki svoj novi segment kulturne baštine moslavačkog kraja, a isto tako i naši programi često sudjeluju u njihovom muzeju, tako da je to jedna stvarno lijepa suradnja koja bi se trebala nastaviti – ističe Jagarčec. Na otvorenju izložbe nastupile su članice Vokalne skupine “Rusalke“ iz Kutine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba