Iako u posebnom izdanju, ovogodišnji "Susreti za Rudija" nude bogat letački program

Letjet će i američki lovac F-16, a spektakl ćete moći gledati s bilo koje lokacije u Gupčevom kraju te pratiti putem live streama

Objavljeno: 12.09.2020. zagorjeinternational

Ove nedjelje održat će se 23. “Susreti za Rudija”. Iako u malo drugačijem izdanju zbog epidemioloških mjera, i ovogodišnja manifestacija nudi bogat letački program, u kojem će biti američki lovac F-16, Krila oluje, helikopteri, MiG 21, JAS-39 gripen iz Mađarske, a spektakl će se moći gledati od 15 do 17 sati s bilo koje lokacije u Gupčevom kraju. Zbog trenutne situacije neće biti organiziranih mjesta za okupljanje većeg broja ljudi, pa će se tako ove godine preskočiti zabavni program u šatoru i koncerti.

Znamenita rečenica

“Susreti za Rudija” održavaju se u Gornjoj Stubici u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata koji je život izgubio u akciji “Bljesak”. Legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-om 21 JNA, 25. listopada 1991. prebjegao je u Austriju jer se nije želio boriti protiv svoje hrvatske vojske. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod”, pobudivši tako zanimanje svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda. U lipnju 2004. godine u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park Rudolfa Perešina u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

Najposjećeniji aeromiting

Svake godine u Gornjoj Stubici u čast Rudiju održavaju se susreti bogati sportskim i zabavnim sadržajem, a i najposjećenijim aeromitingom u Hrvatskoj. Na desetine tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske u zadnjih godina vidjelo je slijetanja helikoptera, skokove padobranaca, a najveća atrakcija svakako su bili preleti MIG-a. (jj) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba