KRAPINA 2020.: Jubilarni 55. Tjedan kajkavskih popevki zatvoren "Večeri novih popevki"

GORAN GRLIĆ RADMAN: Kao južnjak, ja sam zaljubljen u kajkavsku popevku, kao učenik čak sam se usudio pisati stihove na kajkavskom. Ovdje u Krapini je veliko bogatstvo Hrvatske koje trebamo čuvati

Objavljeno: 12.09.2020. zagorjeinternational

U subotu, u Festivalskoj dvorani Grada Krapine, u sklopu Tjedna kajkavske kulture i Festivala kajkavskih popevki održala se tradicionalna “Večer novih popevki” u sklopu koje su zaljubljenicima u “kaj” brojni ugledni glazbenici predstavili 20 novih kajkavskih popevki. Zaključno s ovom večeri, ujedno i završnom za Tjedan, u proteklih 55 godina održavanja Festivala, na krapinskoj je pozornici otpjevano više od 1500 kajkavskih popevki, a mnoge od njih postale su bezvremenski hitovi – “Dobro mi došel, prijatel”, “Suza za zagorske brege”, “Popevke sem slagal”, “Oko jene hiže” i brojne druge.

Subotnju večer, ispred Festivalske dvorane, uljepšao je nastupom Gradski puhački orkestar, a svojim dolaskom uveličali su je, uz domaćine, saborske zastupnike Žarka Tušeka i Željka Pavića, krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića i ministar vanjskih i europskih poslova te izaslanik predsjednika Vlade, Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Zdravko Zima te saborska zastupnica Vesna Bedeković.

– Drago mi je da mogu biti ovdje u ime predsjednika Vlade, prvi puta službeno kao ministar. Ja sam zaljubljenik u kajkavsku popevku, sjećam se kad sam bio učenik osnovne škole u Sesvetama, bila je literarna skupina i usudio sam se čak i pisati stihove na kajkavskom, a volio sam hodati po prigorskim bregima i slušati kajkavsku riječ koja ima toliko melodija. Hrvatski jezik bogat je narječjima i dijalektima i lijepo je čuvati tu tradiciju. Ovdje u Krapini je veliko bogatstvo Hrvatske koje trebamo čuvati – rekao je ministar Grilć Radman koji je napomenuo da je i poznabao neke od osnivača Festivala, a citirao je i velikog Pavla Štoosa te podsjetio da “kaj” ne smijemo pozabiti, moramo ga čuvati i njegovati, jer on je vrlo bogat i vrlo snažan u izričaju.


Zastupnica Bedeković također je izrazila oduševljene krapinskim festivalom, iako se ove godine zbog nepogodne epidemiološke situacije održao u smanjenom obujmu.
– “Kaj” mi je blizak, jer sam iz Pitomače, gdje isto govorimo kajkavski. Podravina i Zagorje su prijatelji i riječ “kaj” nas povezuje – rekla je Bedeković.


Važnost tradicije


Zdravko Zima, izaslanik predsjednika RH, Zorana Milanovića, naglasio je važnost kajkavske tradicije u današnje vrijeme.- Zbog globalizacije i unificiranja generalno, svi pričamo engleski, svi jedemo istu hranu. Ja nemam ništa protiv toga, no ne smijemo se sramiti tradicije i odbacivati je, jer tradicija, poput kajkavštine i riječi “kaj” je itetkakvo bogatstvo – zaključio je Zima i svima zaželio ugodnu večer uz kajkavske popevke

Krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar, zahvalio je kulturnim djelatnicima koji su uložili ogroman trud da u ovim teškim vremenima organiziraju niz događanja.

– Uvijek je u fokusu zdravlje ljudi i pridržavanje epidemioloških mjera, ali ambijent se uspio stvoriti. Želja mi je da od ovih 20 popevki barem dvije ostanu onako u ušima naših slušateljica i slušatelja te da ih za 20 godina slušamo u petak u Popevkama zanavek – zaključio je Kolar.

Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, nazvao je ovaj tjedan posebnim i izrazio je zadovoljstvo jer se uspjela očuvati i nastaviti tradicija.
– Ovaj je tjedan, uz to što se održava u smanjenom obimu, poseban i po tome što prvi put nakon dugo vremena da nije bilo niti jednog kišnog dana – rekao je gradonačelnik te zahvalio svima koji su bili neposredno uključeni u samu organizaciju Tjedna kajkavske kulture, ali i svim sponzorima i donatorima koji su se uključili i pomogli.

Veteran festivala

Jedan od veterana krapinskog Festivala i hrvatske glazbene scene, Miro Ungar, istaknuo je to da je rođeni Zagrepčanin i naravno, kajkavac.

– Volim da je “kaj” čuje, volim pjevati na ovom dijalektu, a nedavno sam čak i prepjevao “I Left my Heart in San Francisco” Tonyja Benetta na kajkavskom narječju – rekao je Ungar i dodao da ga za Krapinu vežu mnoge uspomene.- Jako smo se lijepo družili s Ivom Robićem ovdje u Krapini, još kad sam sredinom šezdesetih nastupao s kvartetom 4M. Krapina ima posebnu čar i uvijek mi je drago vratiti se ovdje – zaključio je Ungar, koji je u subotu otpjevao popevku “Deda sam postal”. Naglasio je da mu pjesma odlično leži, jer su ubacili elemente jazza i swinga.


Bojanu Jambrošiću je ovo već deveta godina da pjeva u Krapini, a ove godine mu je pripala čast da nastupa prvi.- Isti tandem, odnosno Nenad Kukovačec i Radovan Novina, mi pišu pjesme iz godine u godinu, a ove godine izvodim popevku “Pak sam doma”. Obožavam vratiti se u Krapinu iz godine u godinu, jer ovo mjesto ima dušu i krapinčani znaju njegovati tradiciju. Nadam se da ću imati priliku još puno puta ovdje nastupati – zaključio je Jambrošić.


Festivalskim orkestrom dirigiraju umjetnički direktor Festivala Siniša Leopold i Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja te dopredsjednik Europskog saveza skladatelja.


Uz Zbor “Ilirci” nastupali su Bojan Jambrošić i klapa Brv, Cure iz centra, Etno duo Goga i Željko, Dario Došlić, Željko Grozaj i Katarina Leško, Paula Jusić, Ivan Benc i Kirjales, Roko Vušković i Gabriela Hrženjak, Adam Končić, Mirko Švenda Žiga i Anita Huđek, Hrvoje Hegedušić, Gordana Ivanjek Tušek, Miro Ungar, Ronald Braus i Tanja Mršić, Lidija Horvat Dunjko, Filip Hozjak, Scifidelity orchestra, Nina Kraljić, Kvartet Gubec i Đuka Čaić. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba