U sklopu Edukativnog programa Muzeja grada Pregrade

“ZAKAJ SE SRDI SVETI MIHALJ?”: Vrsne predavačice predstavile biblijskog arkanđela i njegovu jedinstvenu kamenu skulpturu

Objavljeno: 10.09.2020. zagorjeinternational

Na terasi Gradske kavane u Pregradi, u ponedjeljak je održano predavanje pod nazivom “Zakaj se srdi sveti Mihalj?”, u sklopu Edukativnog programa Muzeja grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina”, a uoči 15. obljetnice osnutka muzeja. Program je održan na otvorenom, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, a okupio je 30-ak zainteresiranih sudionika.

Završetak radova

Predavanje je bilo vezano uz završetak restauratorsko – konzervatorskih radova na kamenoj baroknoj skulpturi sv. Mihaela iz Sopota. Zaštitne radove na skulpturi financirali su Grad Pregrada i Krapinsko – zagorska županija, a izvorna skulptura planira se, u suradnji sa stručnjacima s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i iz Konzervatorskog odjela u Krapini, po povratku iz Zagreba trajno izložiti u Muzeju grada Pregrade, dok bi se replika skulpture postavila na prvotnoj lokaciji u Sopotu.
O skulpturi je govorila je Zvjezdana Jembrih, viša konzervatorica – restauratorica za polikromiranu drvenu skulpturu i predstojnica Katedre za restauriranje umjetnina na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svom predavanju pod nazivom “Novo lice staroga sveca”, predstavila je provedene konzervatorsko – restauratorske radove na skulpturi, komparativne primjere iz Hrvatske i drugih europskih zemalja te veliki angažman studenata Akademije, prijavljen i za dodjelu Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ, slika, stih

Drugo predavanje održala je Lidija Bajuk, etnologinja i antropologinja s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, koja se riječju, slikom i stihom osvrnula na životopis, prikaze, pojedina svetišta, pučko poimanje, primjere iz kajkavske usmene književnosti i narodne običaje povezane s biblijskim arkanđelom sv. Mihaljem/sv. Mihaelom/sv. Mihovilom.
Događanju su, između ostalih, nazočili gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, vlč. Dragutin Gereci, župnik župa Vinagora i Marinci, Karolina Hostić, direktorica Turističke zajednice područja “Srce Zagorja”, Branko Špoljar, predsjednik Mjesnog odbora Sopot.
Događanje je organizirao i vodio Davor Špoljar, ravnatelj muzeja. Edukativni program provodi se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, putem Poziva za javne potrebe u kulturi u području muzejske djelatnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba