Izloženo čak 180-ak predmeta

U Kneippovoj zgradi razgledajte izložbu koja prikazuje bogatstvo voda Hrvatskog zagorja i njihov izuzetan ekonomski potencijal

Objavljeno: 10.09.2020. zagorjeinternational

U srijedu je u Muzeju krapinskih neandertalaca svečano otvorena izložba “Vode Hrvatskog zagorja“, u sklopu 55. Tjedna kajkavske kulture, autora kustosa geologa Eduarda Vasiljevića. Ovom tematskom izložbom želi se ukazati na bogatstvo voda s području Zagorja, ali i istaknuti izuzetan ekonomski potencijal tog prirodnog resursa. Poseban naglasak stavljen je na heterogenost voda, kao i na složene geološke odnose koji su doveli do pojave pitke, termalne, mineralne i slane vode. Izložbom dominira prikaz termalnih voda, pa su tako izdvojena tri lokaliteta: Varaždinske, Krapinske i Stubičke Toplice.


Prezentacijom  geološke i arheološke građe, autentičnih razglednica i slika, originalnih zapisa i knjiga te neobičnih i intrigantnih predmeta, prikazana je povijest termalnih izvora i njihova višestoljetna upotreba te je izloženo čak 180-ak predmeta. Izložba je rezultat terenskog prikupljanja geološke građe s područja Hrvatskog zagorja, ali i suradnje s mnogim kulturnim i znanstvenim ustanovama.


Na svečanom otvaranju izložbe bili su dogradonačelnici Krapine Branko Varjačić i Drago Kozina te gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković. Autor izložbe, kustos Eduard Vasiljević, uvodno je prezentirao najvažnije aspekte postava, dok je izložbu službeno otvorio voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol. Otvorenje su glazbenim nastupom upotpunili Mirela Bačani Đunđek i Adam Mokos Pazman. Izložbu se može razgledati u staroj muzejskoj zgradi (Kneippovoj zgradi), na Hušnjakovu do 9. prosinca. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter